İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar seçmeli ders programlarının öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
The evalation of the curriculum of elective courses, at primary school 6th, 7th and 8th grades, direction of teachers and students opinions
- Tez No: 146000
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seçmeli dersler, ilköğretim okulu, öğretim programı, program değerlendirme, elective courses, primary school, curriculum, curriculum evaluation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 6, 7 VE 8. SINIFLAR SEÇMELİ DERS PROGRAMLARININ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ Büğe Sonay TAŞ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adil TÜRKOĞLU Ekim- 2004, 132 sayfa Bu araştırma ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar seçmeli ders programlarını öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirmek amacıya yapılmıştır. Tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak öğretmen ve öğrencilerin, seçmeli derslerin amaçlan, içeriği, öğrenme öğretme süreçleri ve değerlendirme süreçlerine ilişkin görüşleri ile seçmeli dersler programı uygulamalarına ilişkin genel görüşleri alınmıştır. Çalışma, Adana ili merkez ilçeleri Seyhan ve Yüreğir' deki ilköğretim okullarında yapılmıştır. Küme örnekleme yöntemi ile 17 ilköğretim okulu örnekleme alınmıştır. Örneklem okulların SED' leri de göz önüne alınarak belirlenmiş böylece evreni temsil etme düzeyi artırılmaya çalışılmıştır. Çalışma, bu okullardaki seçmeli derslere giren öğretmenler ile 8. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Okutulan her bir seçmeli ders için farklı bir şubeye anket uygulanmıştır. Bu araştırmada kullanılan anket formu araştırmacı tarafından, uzman görüşlerine başvurularak hazırlanmıştır, Anket formu iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde kişisel bilgilere ilişkin sorular, ikinci bölümde seçmeli derslere ilişkin sorular yer almıştır. Öğretmen ve öğrenci anketleri genel olarak aynı olmakla birlikte farklı sorulara da yer verilmiştir.n Araştırma sonucunda okutulan seçmeli derslerin okul idaresi ve öğretmenler kurulu tarafından belirlendiği görülmüştür. Öğretmen ve öğrenciler yeterli olanaklar sağlanır ise bu derslerin öğrenciler tarafından seçilmesi gerektiğini düşünmektedir. Genel olarak seçmeli derslerin öğrenciler için gerekli ve yararlı olduğu ifade edilmiştir. Buna karşılık hem öğretmen hem de öğrencilerin seçmeli derslerin daha da verimli yürütülmesini istedikleri belirlenmiştir. Ders anlatımında genellikle düz anlatım ve soru cevap yöntemleri kullanılmaktadır. Değerlendirme yöntemi olarak da en çok yazılı yoklamalar ve yazılı anlatımın kullanıldığı görülmüştür. Seçmeli dersler programında yenileşme ve gelişme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE EVALATION OF THE CURRICULUM OF ELECTIVE COURSES, AT PRIMARY SCHOOL 6TH, 7TH AND 8TH GRADES, DIRECTON OF TEACHERS AND STUDENTS OPINIONS Bilge Sonay TAŞ Master Thesis, Department of Education Sciences Supervisor: Prof. Dr. Adil TÜRKO?LU October, 2004, 132 pages This research is a descriptive study done whitin technique of general survey model to determine opinions of teachers and students about curriculum of elective courses. The opinions of teachers and students were taken about elective courses learning of ingredients, the content, the learning process, the testing process and general practice of elective courses 17 primary schools were chosen for the research, in Seyhan and Yüreğir. These schools were identified at random. All optional course' s teachers and only one 8. level students for each elective course, in the school, answered the questionnare form. The questionnaire, used in this research, prepared by applying to the specialist's opinions. The questionnaire form is formed by two parts. In the first part related to personel questions, in the second part elective courses' questions are placed. Teachers and students questionnaire generally are same but also different questions are placed. Elective courses, given by the result of the research, are determined by the school administration and teachers board. Teachers and students think that these courses should be chosen by the students if the necessary possibilities are supplied. Generally it is stated that elective courses are necessary and useful for the students. Nevertheles, both teachers and students wishings for carrying out more productively the electiveIV courses are determined. Explanations and question- answer techniques are used while presenting lesson. Mostly, written exams and written expressions are used as an evaluation technique. As a result of research, it is determined the need of innovations and progress at the curriculum of elective courses.