Türk KOBİ'lerinin Avrupa Birliği'ndeki destek ve teşviklerden yararlanma olanakları
Possibilities of Turkish SMEs to benefit from Europen Union incentives and supports
- Tez No: 146001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE DÜZAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turkish SME, European Union SME, EU SME Programs EU Incentives and Supports
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET TÜRK KOBİLERİNİN AVRUPA BİRLİĞİNDEKİ DESTEK VE TEŞVİKLERDEN YARARLANMA İMKANLARI Esma YOLLU Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hatice DÜZAKIN Temmuz, 2004, 131 sayfa Avrupa Birliği'nde KOBİ'ler hem birlik bazında hem de ülkelerin rekabeti bozmayacak şekildeki politikaları kapsamında pek çok destekten yararlanmaktadır. Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne giriş süreci ile birlikte Türk KOBİ'lerinin rekabet gücünü artırmak amacıyla Avrupa Birliği Politikaları'nın yansıması olarak pek çok yeni destek ve teşvik uygulamaya konulmuştur. Türkiye konumu ve Avrupa Birliği ile ilişkileri doğrultusunda pek çok program ve ekonomik ve sosyal amaçlı fonlardan, hibe ve kredilerden yararlanabilmektedir. Özellikle Helsinki zirvesi ile ülkemizin Birliğe adaylık sürecinin başlaması, pek çok politika, fon ve programa katılımı mümkün kılmıştır. Bunların pek çoğu doğrudan ve dolaylı olarak KOBİ'lerin faydalanmasına olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye'de KOBİ'lere sağlanan destekler ve Türk KOBİ'lerinin AB desteklerinden yararlanma koşullan ve katılım aşamasında ülkemizin durumu araştırılmıştır. Çalışma temel olarak üç bölümde incelenebilir. İlk bölüm, Türkiye'deki KOBİ'lere sağlanan destek ve teşvikleri, politika öngörülerini içermektedir. İkinci bölümde AB 'deki KOBİ destek ve teşvikleri incelenmiştir. Avrupa Birliği politika ve programlarından Türk KOBİ'lerinin yararlanma olanaklarını araştıran üçüncü bölüm ise, çalışmayı tamamlayıcı ve ayırıcı niteliktedir. Anahtar Kelimeler; KOBİ. Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Programları, Destek ve Teşvikler.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT POSSIBILITIES OF TURKISH SMEs TO BENEFIT FROM EUROPEAN UNION INCENTIVES AND SUPPORTS Esma YOLLU Master Thesis, Business Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Hatice DÜZAKIN July, 2004, 131 pages Small and medium sized enterprises (SME) in the European Union (EU) benefit at large scale from both the Union's own programs and the policies of the member countries that do not prevent competition. With Turkey's integration process into the Custom Union, many new incentives and supports have been provided as a reflection of EU Policies in order to increase the competition abilities of our SMEs. Within the scope of its position and its relationships with EU, Turkey benefits from a large number of programs and economic and social funds, grants and credits. Turkey's candidateship for the EU started at the Helsinki Summit, and as a result has been able to participate and benefit from many policies, funds and programs, many of which enabling SMEs to benefit directly and indirectly. In this study, the supports provided to SMEs in the EU and Turkey, Turkish SMEs' benefiting conditions from EU supports and Turkey's present state at the integration process was investigated. The study has three parts. The first part investigates the incentives and supports provided to Turkish SMEs and the foreseen policies. The second part focuses on SME incentives and supports in the EU and the third part, which investigates Turkish SMEs benefiting opportunities from EU policies and programs, complements and distinguishes the study.