İnstitutional isomorphism, markets, firm resources, and business group corporate diversification in emerging economies: A study of Turkish business groups
Kurumsal eşbiçimsellik, pazarlar, firma kaynakları ve gelişmekte olan ekonomilerde şirket gruplarının farklı iş kollarına girmesi: Türk şirket grupları üzerine bir çalışma
- Tez No: 145999
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN, PROF. DR. RİCHARD OSBORN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket grupları, Türk Aile Holdingleri, Şirket gruplarının farklı iş alanlarına girmesi, Gelişmekte olan ekonomiler, Türkiye, Business groups, Turkish Family Holdings, Business group corporate diversification, Emerging Economies, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET KURUMSAL EŞBİÇİMSELLİK, PAZARLAR, FİRMA KAYNAKLARI VE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDE ŞİRKET GRUPLARININ FARKLI İŞ KOLLARINA GİRMESİ: TÜRK ŞİRKET GRUPLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bahattin KARADEMİR Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN 2. Danışman: Prof. Dr. Richard N. OSBORN Eylül 2004, 164 sayfa Bu çalışma Türk Şirket Gruplarının farklı iş kollarına girmeleri üzerinde durmaktadır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda üç farklı teorik akım incelenmektedir. Bunlar kurumlara dayalı bakış açısı, pazara dayalı bakış açısı ve kaynağa dayalı bakış açısıdır. Kurumlara dayalı bakış açısı şirket gruplarının ortaya çıkması ve faaliyetleri ile ilgili olarak kurumların rolü üzerinde durur. Pazara dayalı bakış açısı şirket gruplarının ortaya çıkması ve faaliyetleri ile ilgili olarak pazar yapısı üzerinde durur. Kaynağa bağlı bakış açısı şirket gruplarının ortaya çıkması ve faaliyetleri ile ilgili olarak firma kaynaklarının rolü üzerinde durur. Genel olarak çalışma sonuçları, kurumsal ortam, pazarlar, örgütsel kaynaklar ve şirket gruplarının farklı iş alanlarına girmesi arasındaki ilişkileri desteklemektedir. Farklı kurumsal dönemlerde kurulan şirket gruplarının farklı iş kollarına girme dereceleri de kurumsal ortamdaki farklılaşmaya bağlı olarak farklılaşmaktadır. Şirket gruplarının farklı iş kollarına girme dereceleri grupta bir bankanın bulunup bulunmamasına bağlı olarak farklılaşmaktadır. Şirket gruplarının farklı iş kollarına girme dereceleri büyüklükleri ile pozitif biçimde ilişkilidir. Şirket gruplarının farklı iş kollarına girme dereceleri kuruluş zamanları ile doğrudan ilişkilidir. Bu kapsamda, elde edilen bulgular, değerlendirilmekte ve çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INSTITUTIONAL ISOMORPHISM, MARKETS, FIRM RESOURCES, AND BUSINESS GROUP CORPORATE DIVERSIFICATION IN EMERGING ECONOMIES: A STUDY OF TURKISH BUSINESS GROUPS Bahattin KARADEMİR Ph.D. Thesis, Department of Business Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Co-advisor: Prof. Dr. Richard N. OSBORN September 2004, 164 pages This study focuses on business group corporate diversification patterns of Turkish Business Groups. For the purposes of this study, three stream of works which are institutional-based, market-based, and resource-based view of the business groups are reviewed. The institutional-based view emphasizes role of institutions in the emergence and the functioning of the business groups. The market-based view emphasizes the role of markets in the emergence and the functioning of business groups. The resource-based view emphasizes role of organizational assets in the emergence and functioning of the business groups. In general research results provide support for the relationships between institutional context, markets, organizational resources, and business group corporate diversification. Diversification level of the business groups established in different institutional time periods varies due to the institutional settings differed between these periods. Business groups that have emerged after liberalization are less diversified than those that have been founded under state-domination. Diversification level of the business groups varies by the existence of a bank within the business group. Diversification level of business groups is positively associated with the size of business groups. Diversification level of business groups is directly associated with the time business groups are founded. Finally, implications of the research are discussed.