Gelişmekte olan ülkelerde finansal krizleri belirleyen faktörler ve uluslararası finans sistemi
The factors determining financial crisis in developing countries and international financial system
  1. Tez No: 146013
  2. Yazar: TOLGA KABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DOĞANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ülkeler, Finansal Krizler, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, Zayıf Kurumlar, Bankacılık Düzenleme/Denetleme Sistemleri, Developing Countries, Financial Crises, Short Term Capital Flows, Weak Institutions, Banking Regulation/Supervision Systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
m ÖZET GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE FİNANSAL KRİZLERİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER VE ULUSLARARASI FİNANS SİSTEMİ Tolga KABAŞ Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Murat DOĞANLAR Ocak 2004, 126 sayfa 1990'lı yıllarda yükselen piyasaların zayıf kurumsal ortamlarında gerçekleşen fınansal serbestleşirle ve sermaye hesabı açılışı, spekülatif kısa-vadeli sermaye hareketleri ve demokrasinin vazgeçilmez iki unsuru şeffaflık ve sorumluluğun yeteri kadar uygulanmaması fınansal krizleri belirleyen faktörler arasında sayılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin zayıf bankacılık düzenleme/denetleme sistemleri bankaların aşırı risk almasına ve bilançolarında yıpranmalara yol açmıştır. Bu yıllarda ulusal paralara yapılan spekülatif saldırılar zayıf bilançoları olan bankaların ve firmaların iflasına yol açarak fınans krizlerini oluşturmuştur. Kurumsal yapıları farklı olan gelişmiş ülkeler finansal krizlerden gelişmekte olan ülkeler kadar etkilenmemektedirler. 1997 Asya krizinden sonra uluslararası finans sisteminde reform çalışmaları başlamıştır. G-7 tarafından başı çekilen reform çalışmaları gelişmekte olan ülkelerin zayıf kurumsal alt-yapılarına odaklanmış krizlerin oluşumunda önemli bir faktör olan spekülatif sermaye hareketlerine karşı bir önlem düşünülmemiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE FACTORS DETERMINING FINANCIAL CRISIS IN DEVELOPING COUNTRIES AND INTERNATIONAL FINANCIAL SYSTEM Tolga KABAŞ M.A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Associate Professor Murat DO?ANLAR January 2004, 126 pages During 1990s financial liberalization and capital account openning which took place at weak institutional environments of emerging markets, speculative short term capital flows and inadequate implementation of the two important components of democracy transparency and accountability are mentioned as major determinants of financial crisis. Weak banking regulation/supervision systems of developing countries caused banks to take excessive risks and deterioration of their balance sheets. The speculative attacks to national currencies during this period produced financial crisis by causing banktrupcy of banks and firms which had weak balance sheets. Due to different institutional debt structures, developed countries are not affected from financial crises as much as developing countries. After the Asian crises in 1997, reforms started at international financial system. The reforms led by G-7 focused on weak institutional structures of developing countries by ignoring the regulation of short term speculative capital flows as an important factor determining financial crises.