Balat Çayı Havzası'nın (Balıkesir-Dursunbey) bitki coğrafyası
The vegatation geography of Balat Creek Basin (Balıkesir-Dursunbey)
  1. Tez No: 146037
  2. Yazar: NURCAN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki coğrafyası, Balat Çayı, Alaçam Dağlan, Akdağ, karaçam (Pinus nigra), kayın (Fagus orientalis), Vegetation geography, Balat Creek, Alaçam Mountains, Akdağ, black pine (Pinus nigra), beech (Fagus orientalis)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
m ÖZET Bu çalışmanın amacı, Balat Çayı Havzası'ndaki bitki örtüsünün dağılışını ve bu dağılışa yön veren fiziki faktörleri tespit etmektir. Önceki araştırmalarda genel hatlarıyla Balat Çayı Havzası 'mn bitki örtüsüne değinilmiştir, ancak bu çalışmalar doğrudan bu havzayla ilgili olmadığından bitki örtüsü hakkında ayrıntılı bilgi vermemektedir. Bu nedenle araştırma, sahanın mevcut bitki örtüsünü ve bu bitki örtüsü ile fiziki coğrafya şartları arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedeflemiştir. Çalışma esnasında mevcut literatür, iklim verileri, rölyef ve toprak özellikleri ile orman amenajman haritalarından yararlanılmış ve yapılan arazi çalışmaları sırasında toplanan bitki numuneleri teşhis edilerek bitki örtüsünün dağılışı haritalanmıştır. Dönmez, Güngördü, Avcı ve Sönmez'in bitki coğrafyası çalışmalarında takip ettikleri metot kullanılarak; tespit edilen bitki türleri ile dağılış gösterdikleri sahanın fiziki coğrafya şartlan arasındaki ilişkiler ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği gösteren sahanın; karaçam (Pinus nigra), kızılcam (Pinus brutia), palamut meşesi (Quercus ithaburensis), saçlı meşe (Quercus cerris), boylu ardıç (Juniperus excelsa), kokar ardıç (Juniperus foetidissima) ve kayın (Fagus orientalis) dan oluşan doğal orman sahası olduğunu göstermiştir. Genel bir ifadeyle kuru orman niteliğindeki bu bitki örtüsünün sahada yetişme şartlarına uygun şekilde dağılış gösterdiği, ancak beşeri etkenlerin de zaman zaman bitki dağılış alanlarım belirlediği görülmüştür. Yetişme şartlarından iklim ve rölyefin, bitkilerin dağılışında diğer fiziki faktörlerden daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The aim of this study is to determine the physical factors that affect the distribution of vegetation in Balat Creek Basin. In previous studies the vegetation of Balat Creek Basin was roughly mentioned. However, because of the fact that such studies were not directly related to the basin, they were far beyond givening details of vegetation within. For this reason, this study aims to put forward the present vegetation of the location and the relationship between this vegetation and physical geographic factors. During the study I benefited from the previous studies, the climate data, the relief and the soil characteristics and the forest management plans. And then with the help of the collection of vegetation samples that I identified during the fieldwork, the distribution of the vegetation was mapped. Using the method which Dönmez, Güngördü, Avcı and Sönmez have followed in their previous vegetation studies, I worked to put forward the relationship between the identified vegetation species and the physical geographic factors that affects the distribution of vegetation on the land. The result of the study showed that, the land having a climate between Mediterranean climate and continental climate, happens to be a natural forest land composed of black pine (Pinus nigra), Anatolian redpine (Pinus brutia), Turkish oak (Quercus ithaburensis), cupped oak (Quercus cerris), Crimean juniper (Juniperus excelsa), foetid odour juniper (Juniperus foetidissimq) and beech (Fagus orientalis). With a general explanation, I may conclude that this vegetation qualifies as dry forest and this forest is distributed in accordance with natural conditions. However, it was observed that human factors also can be effective on this distribution. Among physical factors, climate and relief were found to be more effective than the other factors in terms of the distribution.