Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün Türk sosyolojisine katkıları
The contributions of Cumhuriyet University the department of sociology to the Turkish sociology
- Tez No: 146099
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAÇMAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Türk Sosyolojisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Türkiye, Sivas İli. III, Sociology, Turkish sociological, Sociology Department of the Cumhuriyet University, Turkey, Sivas City. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZET Sosyolojinin bilim olarak ortaya çıkış tarihi ile, Türk toplumunun önceleyeni olan Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkış tarihleri birbirine çok yakındır. Buna karşın Türk Sosyolojisi, Batı'daki gelişmeyi gösterememiştir. Türk sosyoloji tarihi, farklı sosyologlarca farklı şekillerde dönemselleştirilse de, genellikle altı dönemde incelenmektedir. Kaba bir sınıflama ile bu dönemler; 1923-1938 dönemi, 1938-1950 dönemi, 1950-1960 dönemi, 1960-1971 dönemi, 1971-1980 dönemi ve 1980 sonrası dönem şeklinde belirtilmektedir. Türkiye'de 1980'li yıllara gelindiğinde, sosyoloji hem sayısal hem de ele aldığı konular bakımından değişiklikler göstermiştir. Bu yıllardan sonra Türkiye'deki sosyoloji bölümlerinin sayısı hızla artmıştır. Bu bölümlerden biri de Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'dür. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde, hem teorik hem de pratik çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu bölüm, 1980'den sonra kurulan sosyoloji bölümleri arasında Türkiye'deki sosyoloji çalışmalarına çok çeşitli alanlarda ve çok sayıda yapılan çalışmalarıyla katkı sağlamakta ve bu nitelikleriyle diğerlerinden ayrılmaktadır. Bu çalışma, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün Türk sosyolojisine katkısı bağlanımda incelenmesi üzerinedir. Burada genel olarak; Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hakkında bilgiler verilerek, 2004 yılı sonu itibariyle profesör kadrosunda çalışan öğretim üyeleri, yayınları temelinde incelenerek bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The period in which sociology has emerged as a sciense is intersecting with emergence of The Turkish community within its predecessor, The Ottoman Empire. In spite of this, the sociology in Turkish community hasn't been able to succeed in striding the same development as the Western communuties achieved. Although Turkish sociological history is classified to differentperiors by the different sociologists, it is generally adopted as six periods. By a simple discrimination, we may classify them as 1923-1938 period, 1938-1950 period, 1950-1960 period, 1960-1971 period, 1971-1980 period and the period after 1980. In the 1980s in Turkey, sociology had changed in terms of both numerical characteristics and the topics it deal with. After this transition period, the sociolgy departments have demonstrated a rapid progression in number. Cumhuriyet University Sociology Department is one of these departments. There head been and also has been studies carried out both practical and theoretical in Sociology Department of the Cumhuriyet University. This department has been suggested as providing studies in many variaus fields and on numerous studies to the sociological studies, within the other sociology departments established after 1980, and it is separated from others with these qualifications. This study focuses on the contribution of the Sociology Department of the Cumhuriyet University to the Turkish Sociology. In this study, an evaluation was reached by providing information about the Sociology Department of the Cumhuriyet University, professors working after the end of 2004, and also their publications.