Perlit katkılı termoplastik elastomer kompozitler
Perlite filled thermoplastic elastomer composites
- Tez No: 974353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE AYLİN KARAHAN TOPRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Perlit, Poli[stiren-b-(etilen-ko-bütilen)-b-stiren] (SEBS), Polimer, Polimer kompozitler, Elastik modül, Elastomerler, Kompozit filmler, Kompozit polimerler, Kompozitler, Polimer film, Termal kararlılık, Termoplastik, Perlite, Poly[styrene-b(ethylene-co-butylene)-b-styrene] (SEBS), Polymer, Polymer composites, Elastic module, Elastomers, Composite films, Composite polymers, Composites, Polymeric film, Thermal stabilization, Thermoplastic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Polimer kompozitler, en az bir tür dolgu maddesi ve bir tür polimer matris içeren malzemelerdir. Bu yapılar, fonksiyonel malzemeler oldukları için inşaattan havacılık teknolojisine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılabilirler. Dolgu maddesinin türü, kompozitin nihai işlevini belirlemek için önemlidir. Polimer kompozitler hafif yapıları, termal, boyutsal, elektriksel, mekanik özellikleri nedeniyle gelecek vaat eden malzemelerdir. Ayrıca, polimer kompozitlerde sıkça karşılaştığımız maliyet azaltma da bu yapıların önemli bir katkısı olarak verilebilir. Polimer kompozitlerin bir diğer avantajı da ayarlanabilir özelliklere sahip olmalarıdır. Polimer matrisin içine farklı oranlarda ilave edilen dolgular, kompozitin farklı özellikler göstermesine sebep olmaktadır. Polimer kompozitlerin hazırlanmasında çeşitli dolgu maddeleri kullanılabilmesine rağmen, son zamanlarda çevresel kısıtlamalar endüstri ve akademiyi mineral dolgulu kompozitleri araştırmaya yöneltmiştir. Mineraller yer altından çıkarılan doğal malzemeler olduğu için kullanıma hazır hale getirilinceye kadar geçen süreçte doğaya verilen zarar daha azdır. Perlit, hafif yapısı, düşük termal iletkenliği ve yüksek termal kararlılığı nedeniyle polimer kompozitler için dolgu maddesi olarak kullanılabilen doğal bir mineraldir. Genellikle genleştirilmiş formda kullanılmaktadır. Perlit, yapısındaki suyun uzaklaştırılması için yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmakta ve genleştirme işleminden sonra tesiste kırma, kurutma, öğütme, eleme ve boyutlandırma işlemlerine maruz kalmaktadır. Performansı bileşimine ve morfolojisine bağlıdır. Bu yüzden perlit içeriğine, boyutuna ve rengine göre sınıflandırılmaktadır. Gıdadan inşaata, tarımdan polimer endüstrisine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Perlit dolgulu polimer kompozitler hakkında sınırlı sayıda çalışma olmasına rağmen, son zamanlarda ekolojik kısıtlamalar ve önlemler endüstriyi perlit gibi doğal mineral dolgu maddelerini kullanmaya yönlendirmiştir. Perlit dolgulu polimer kompozitler düşük yoğunluklu polietilen, yüksek yoğunluklu polietilen, polipropilen, polietilen teraftalat, polistiren vb. kullanılarak farklı formlarda hazırlanmış ve mekanik özellikler, termal stabilite ve ses yalıtım performansının arttığı bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı doğal bir mineral dolgu maddesi olan ve Türkiye'de de fazla bulunan perlit malzemesi kullanılarak yapılan poli[stiren-b-(etilen-ko-bütilen)-b-stiren] (SEBS) kompozitlerin hazırlanması ve bazı özelliklerinin incelenmesidir. Bu bağlamda, perlit katkılı SEBS kompozitler hazırlanmış ve üretilen kompozitlerin morfolojik, ısıl, mekanik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polymer composites are materials that contain at least one type of filler and one type of polymer matrix. Since they are functional materials they can be used for various applications from construction to aviation technology. The type of filler is important to determine the ultimate function of the composite. Polymer composites are promising materials due to their lightweight structure, thermal, dimensional, electrical and mechanical properties. In addition, cost reduction, which we frequently encounter in polymer composites, can be given as an important contribution of these structures. Another advantage of the polymer composites can be given as their tunability. Fillers added to the polymer matrix at different ratios cause the composite to exhibit different properties. Although various fillers can be used in the preparation of polymer composites, recent environmental constraints have led industry and academia to investigate mineral-filled composites. Since minerals are natural materials extracted from the ground, there is less damage to the environment until they are ready for use. Perlite is a natural mineral that can be used as a filler for polymer composites due to its lightweight structure, low thermal conductivity and high thermal stability. It is usually used in expanded form. Perlite is exposed to high temperatures to remove water from its structure and after expansion, it is subjected to crushing, drying, grinding, screening and sizing processes in the plant. Its performance depends on its composition and morphology. Therefore, perlite is classified according to its content, size and color. It is used for various applications from food to construction and agriculture to polymer industry. Although there are limited studies on perlite-filled polymer composites, recent ecological constraints and precautions have led the industry to use natural mineral fillers such as perlite. Perlite-filled polymer composites have been prepared in different forms using low density polyethylene, high density polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polystyrene, etc. and have been reported to improve mechanical properties, thermal stability and sound insulation performance. The aim of this study is to investigate the production and some properties of poly[styrene-b(ethylene-co-butylene)-b-styrene] (SEBS), composites prepared by using perlite material, which is a natural mineral filler with high abundance in Turkey. In this context, perlite filled SEBS composites were prepared and morphological, thermal and mechanical properties of the composites were investigated.