Synthesis of a new difunctional anionic initiator and ABA triblock copolymers
  1. Tez No: 14618
  2. Yazar: TURGUT NUGAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: anyonik polimerizasyon, çift iglevli anyonik başslatıcı, ABA blok kopolimer > stiren, izopren mikro yapı, anionic polymerization, difunctional initiator, ABA block copolymer, styrene, isoprene, micro structure. Science code : 405. 04. 02 -IV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET YENİ BÎR Ç1FT-15LEVL1 ANYONİK BAŞLATICI ve ABA BLOK KOPOLİMERLERÎNtN SENTEZ t NUGAY, Turgut Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz Nisan 1991, 109 sayfa ABA blok kopolimerlerin sentezinde tek işlevli başlatıcılar kullanıldığında üç adımlı bir işlem uygulanırken, çift işlevli başlatıcılarla bu işlemin tek adıma indirilebilir olması anyonik polimerleşmelerde çift işlevli organolityum bileşiklerinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada, apolar çözücülerde çözünebilen ve ABA blok kopolimer sentezinde kullanılabilen yeni bir çift-işlevli organolityum başlatıcı sentezlendi. Çift işlevli başlatıcı, dört adımlı bir tepkime yöntemiyle naftalinden sentezlenen 1,5-dietenil-naftalin ve sec -butil lityum tepkimesi sonucu elde edildi. Bu başlatıcı, üç farklı bileşimde (60, 70, 80 V. izoprene) ve 70 7. izoprene içeriğiyle üç farklı molekül ağırlığında stiren-izopren-stirene blok kopolimerlerinin sentezinde kullanıldı. Aynı yöntemle stiren ve izopren homopolimerleri de elde edildi. İR ve NMR analiz sonuçları poliizopren blok - v -kopolimer ve homopolimerlerinin % 74 cis-l>4> % 18 trans- 1>4 ve % 8 3>4 yapısında olduğunu gösterdi. Ayrıca Büyüklükçe Ayırma Kromotograf isi (SEC) kullanılarak polimerlerin molekül ağırlığı dağılımları belirlendi ve polimerlerin ısıl ve mekanik özellikleri incelenerek literatürdeki değerlerle karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF A NEW DI FUNCTIONAL ANIONIC INITIATOR AND ABA TR I BLOCK COPOLYMERS NUGAY, Turgut Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Savaç Küçükyavuz April 1991, 109 pages Organolithium compounds are of special interest as difunctional initiators in the anionic polymerization of dienes, since the three- step procedure necessary in the preparation of ABA block copolymers by monofunctional initiation is reduced by one step when dif unctionals are used. In this study, a new difunctional organolithium initiator which is soluble in nonpolar solvents and effective in ABA triblock copolymer synthesis was synthesized. The difunctional initiator was obtained from the reaction between sec -butyl lithium and 1,5-diethenyl- naphthalene which was synthesized from naphthalene through a four-step reaction procedure. This initiator was used to obtain styrene-isoprene- styrene block copolymers in three different compositions -iii-(BO» 70, and 80 percent isoprene) and in three different molecular weights with 70 % isoprene content. Isoprene and styrene homopolymers were also synthesized by using the dilithium compound. IR and NMR results showed that polyisoprene, as a soft segment of block copolymer or a homopolymer» had 74 V. cis 1,4-, 18 % 1,4- trans and 8 % 3,4- structure. The molecular weight distributions were observed from the size exclusion chromatography. Thermal and mechanical properties of the block copolymers were examined and compared with literature values.