Monomer reactivity ratios and dipole moments of styrene-4-vinylpyridine copolymers
Stiren-4-vinilpiridin kopolimerlerinin monomer reaktiflik oranları ve dipol momentleri
- Tez No: 14619
- Danışmanlar: PROF.DR. ZÜHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Styrene, 4-vinylpyridine, monomer reactivity ratio, dipole moment, copolymer, microstructure
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
STİREN-4-VİNİLPİRİDİN KOPOLİMERLERİNİN MONOMER REAKTİFLİK ORANLARI VE Dİ POL MOMENTLERİ YILMAZ, Elvan Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zühal Küçükyavuz 129 sayfa, Temmuz 1991 ÖZET Süren ve 4-vinilpiridin monomerlerinin SO JC' ta Toluen çözeltisinde ve düşük basınçta gerçekleştirilen kopolimeri eşmesinde, düşük ve yüksek dönüşümlü kopoli meri eşmeler için monomer reaktiflik oranları saptandı. Monomer reaktiflik oranları Finemann-Ross, Kelen-Tudos, Genişletilmiş Kelen-Tudos ve Mayo-Lewis yöntemleriyle hesaplandı. Değişik yöntemlerle bulunan sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı. En iyi değerlerin» Genişletilmiş Kelen-Tudos yöntemiyle bulunabileceği sonucuna vivarıldı. Bu yöntemle, % 20 'den dtlşük dönüşümlerde, monomer reaktiflik oranları 4-vinilpiridin için, 0.700+0.005 ve stiren için 0. 335+0. 001 olarak bulundu. ftSO'den yüksek dönüşümlerde ise, bu değerlerin sırasıyla 0.538+0.004 ve 0.277+0. 001 'e düştüğü gözlemlendi. Stiren-4-vinilpiridin kopol i meri erinin tekrarlanan birim ve polar birim başına düşen ortalama dipol moment kareleri 25, 30, 40, 50, ve Ğ0°C sıcaklıklarda ve 1,4-di oksan çözeltisinde ölçüldü. Dipol moment değerlerinin polar monomer 4-vinilpiridinin, kopolimerdeki mol kesrine göre değişimi incelendiği zaman, benzer kopolimerden oldukça farklı bir davranış gösterdiği görüldü. Bu durum kopolimerlerin, taktisite, kopolimerdeki monomer dağılım ve mikroyapılarıyla bağdaştırılarak açıklandı. Bu değerlerin sıcaklıkla önemli bir değişiklik göstermediği gözlendi. Anahtar Kelimeler; Stiren, 4-vinilpiridin, monomer reaktiflik oranları, dipol moment, kopolimer, mikroyapı Bilim Kodu: 405. 04. 02 vii
Özet (Çeviri)
MONOMER REACTIVITY RATIOS AND DIPOLE MOMENTS OF STYRENE-4-VINYLPYRIDINE COPOLYMERS YILMAZ, Elvan Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, Ph. D Thesis Supervisor: Prof. Dr. Zühal Küçü'kyavuz 129 pages, July 1991 ABSTRACT Monomer reactivity ratios in free-radical i c copolymer!' zati on of styrene and 4-vinyl pyridine monomers at 80 °C, in toluene solution under reduced pressure were determined for low and high conversions. Finemann-Ross, Kelen-Tudos, Extended Kelen-Tudos and Mayo-Lewis methods were used for this purpose. The results of these methods were compared with each other and the joint confidence intervals of the calculated reactivity ratio values were determined for each. The most reliable method was found to be the Extended Kelen-Tudos Method. By the use of this method for conversions below 20% monomer reactivity values of 0.700*0.005 and 0.335*0.001 were calculated for 4-vinylpyridine and styrene respectively. For conversions ivgreater than 20% these values were found to reduce to 0.538*0.004 and 0.277*0.001 respectively. Mean square dipole moments per repeat unit and per polar unit for the styrene-4-vinyl pyridine copolymers were determined at five different temperatures, 25, 30, 40, 50, and 60 °C, in 1,4-dioxane solutions. The dipole moment behavior was examined with respect to the increase in mole fraction of the polar monomer, 4-vinylpyridine, in the copolymer. The behavior observed which was different from the behavior of similar copolymers, was interrelated with the tacticity, sequence distribution and microstructures of the chains. The temperature coefficient of the dipole moment ratio was found to be zero within experimental error in the temperature interval 25 - 60 °C.