Nâbî Dîvânı'nda teşbih unsuru olarak çiçekler
The use of flowers as metaphors in Nâbî's Dîvân
  1. Tez No: 146288
  2. Yazar: ESRA ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nâbî, gül, gonca, sümbül, lâle, Nâbî, rose, bud, hyacinth, tulip
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Esra Öner Ekim 2004 KONU: NÂBÎ DÎVÂNI'NDA TEŞBİH UNSURU OLARAK ÇİÇEKLER Biz bu çalışmamızda Divan edebiyatının önemli ve güçlü isimlerinden biri olan Nâbî'yi ve konu olarak da Nâbî Dîvânı'nda teşbih unsuru olarak çiçekleri işledik. Çalışmamızı 7 ana başlık allında topladık. Nâbî ve eserleri hakkında kısaca bilgi verdikten ve genel bir girişin ardından çalışmamızın birinci bölümünü güle, ikinci bölümünü goncaya, üçüncü bölümünü sümbüle, dördüncü bölümünü lâleye, beşinci bölümünü nergise, altıncı bölümünü yasemine ve son olarak da yedinci bölümünü adı geçen diğer çiçeklere ayırdık. Çalışmamızda, adı geçen çiçeklerin şairin hayal dünyasındaki karşılıklarım tespit etmeye ve ne tür benzetmelere konu olduklarım belirlemeye çalıştık. Çalışmamızın en sonunda ise faydalandığımız kaynaklan verdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Esra Öner October 2004 SUBJECT: THE USE OF FLOWERS AS METAPHORS IN NABI' S DİVAN In this thesis we've studied Nâbî, an important and strong name of the Classical Ottoman Poetry and as a subject, the flowers as a metaphors in his divan. We've seperated our study in seven parts. After giving a short information about Nâbî and his works, the first part of our study was given to rose, the second part to bud, third part to hyacinth, fourth part to tulip, fifth part to narcissus, sixth part to jasmine. And as a last part of the study, seventh parth was given to the other flowers mentioned. In our study, we tried to determine the meaning of flowers in poet's imagination and to define what sort of metaphors they were used in. At the and of the study, we gave the references.