Human capital and economic growth: The case of Turkey
Beşeri sermaye ve ekonomik büyüme: Türkiye örneği
  1. Tez No: 146290
  2. Yazar: MEHMET ADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme Eğitim Sağlık Beşeri Sermaye, Economic Growth Education Healthcare Human capital
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
vıı KISA ÖZET MEHMET ADAK Temmuz 2004 BEŞERİ SERMAYE VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu tez, bir yapısal denklem modeli kullanarak Türkiye de beşeri sermayenin determinantlarını belirlemektedir. Yapılan analiz, okullaşma, sağlık harcamaları ve kişi başına düşen gayri safı milli hasıladan oluşan bir determinant kümesinin beşeri sermaye ile mükemmel bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Tez bu determinantların Türkiye'deki“durumu”nu tasvir etmekte ve genişletilmiş bir Solow modeli kullanarak, beşeri sermayenin 1963 - 2002 döneminde Türkiye'de kişi başına düşen gayri safi milli hasılayı nasıl etkilediğini tespit etmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT MEHMET ADAK July 2004 HUMAN CAPITAL and ECONOMIC GROWTH: THE CASE OF TURKEY This thesis employs a structural equation model (SEM) so as to identify the“correlation based-determinants”of human capital in Turkey. It turns out that a set of determinants consisting of schooling, health expenditure and GNP per capita would be highly correlated with human capital in Turkey. We describe past and present“state”of these determinants in Turkey and use an augmented Solow model to determine the effects of human capital on GNP per capita (per working age person).