Beşeri sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship of human capital and economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 723690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Beşeri Sermaye, Sınır Testi, ARDL Modeli, Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi, Economic Growth, Human Capital, Bound Test, ARDL Model, Toda-Yamamoto Causality Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, beşeri sermaye ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin Türkiye ekonomisi için teorik ve ampirik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Ampirik analizler, Türkiye ekonomisinin 1990-2019 döneme ait yıllık verileri ile gerçekleştirilmiştir. Beşeri sermaye, insani gelişme endeksi ile ölçülmüştür. Değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi Sınır Testi aracılığıyla test edilmiştir. Değişkenlerin kısa ve uzun dönemli ilişkileri ise Gecikmesi Dağıtılmış Otoregrasif Model (ARDL) tahminleri ile incelenmiştir. Ayrıca Toda-Yamamoto Nedensellik Testi kullanılarak değişkenlerin nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ampirik analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre beşeri sermaye ile ekonomik büyüme arasında eşbütünleşme ilişkisinin var olduğu saptanmıştır. ARDL modeli tahminlerinden erişilen sonuçlar, beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Hata düzeltme modeli sonuçlarına göre ise beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki kısa dönemli etkisi belirsizdir. Nedensellik analizi sonuçları ise ekonomik büyümeden beşeri sermayeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between human capital and economic growth for Turkish economy both theoretically and empirically. The empirical analyzes were carried out by the use of annual data related to the 1990-2019 period of the Turkish economy. Human capital was measured by the human development index. The cointegration relationship between the variables was tested by using the Bound Test. The short-term and long-term relationships of the variables were examined by Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) estimations. In addition, the causality relationship of the variables was determined by using the Toda-Yamamoto Causality Test. According to the findings of the empirical analysis, it has been determined that there is a cointegration relationship between human capital and economic growth. The results from the ARDL model estimations indicated a significant and positive long-term impact of human capital on economic growth. According to the error correction model results, the short-term effect of human capital on economic growth is uncertain. The causality analysis results demostrated that there is a unidirectional casual relationship from economic growth to human capital.