İlköğretim okulları I. kademesindeki öğretmenlerin kişisel ve öğretimsel zamanlarını yönetme biçimleri (Elazığ ili örneği)
Personal and instructional time management of 1st level teachers of primary education
- Tez No: 146374
- Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi, Kişisel Zaman Yönetimi, Öğretimsel Zaman Yönetimi, Sınıf Yönetimi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okulları I. Kademesindeki Öğretmenlerin Kişisel ve Öğretimsel Zamanı Yönetme Biçimleri Ferhan BEYOĞLU Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Haziran- 2004, Sayfa: Tahmini 190 Zaman, kıymeti her türlü maddi değerin üstünde, eşsiz bir kaynaktır. Günümüz insanı, zamanın kıymetinin farkına varmış ve bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirebilmenin kaygısına düşmüştür. Özellikle görevi insan yetiştirmek olan öğretmenlerin, geleceğe hazırladığı öğrencilere zaman bilincini kazandırması ayrı bir önem kazanmıştır. Değeri hayatla eşdeğer bir kaynak olan zamanın, öğretmen boyutunda ele alınıp irdelenmesi araştırılmaya değer bulunmuştur. Bu araştırma, ilköğretimin I. kademesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin, kişisel ve öğretimsel zamanlarını yönetmeye ilişkin görüş ve uygulamalarını belirlemek, bununla ilgili var olan sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaçla yapılan çalışma sonucunda elde edilen analizlerde, öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmanın evreni ve örneklemi, Elazığ il merkezinde bulunan 36 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapmakta olan 477 öğretmenden oluşmaktadır. Uygulanan anket sonucunda, öğretmenlerin görüşleri değerlendirilmiştir. Betimsel özellikte olan bu çalışmada, tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanan 69 maddelik 5'li derecelendirme anketi öğretmenlere uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kişisel bilgilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi ve t testinde anlamlılık düzeyi PO.05 olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Post Graduate Thesis Personal and Instructional Time Management of 1st Level Teachers of Primary Education Ferhan BEYO?LU Fırat University Social Sciences Institute Education Branch June - 2004, Page: Approx. 190 Time is a unique resource which has a greater value than every kind of material. Humanity today has understood the importance of time and searching ways to use the time most efficiently. The importance of teachers about making the students conscious of the importance of time has even a higher priority. It is found valuable to make researches on time, which is a resource as important as life, considering the teachers. The purpose of this research is to determine the view points and applications on personal and Instructional time management of teachers of 1st level, to express the problems and to develop solutions. According to the results of the analyses, a huge difference has been found between the viewpoints of teachers. The place and sampling of the research compromises 36 primary schools in the centre of Elazig and 477 teachers who are working in these schools. According to the questionnaire used, the viewpoints of teachers have been evaluated. In this descriptive study a survey model has been used. With this goal a survey of 69 questions with an evaluation on 5 points have been presented to the teachers. The data gathered has been analyzed with SPSS for Windows 10.0 software. To evaluate personal information, frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, independent group's t test and variance analyses have been used.