İlköğretim okullarında yönetici-öğretmen iletişiminin karşılaştırılması
The comparison of the communication between the teachers and administrators
  1. Tez No: 146375
  2. Yazar: CENGİZ BATMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDER BOYDAK ÖZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Communication, Communication process, Organisational communication, Communication barriers
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okullarında Yönetici - Öğretmen İletişiminin Karşılaştırılması Cengiz BATMAZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Aralık- 2004, Sayfa: Tahmini. 130 Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim Okullarındaki yönetici öğretmen iletişiminin karşılaştırılması amacıyla öğretmen ve yönetici görüşlerini belirlemektir. Araştırma, Elazığ ilinde bulunan beş eğitim bölgesinden seçilen 20 devlet ilköğretim okulunda görev yapan 299 öğretmen ve 97 yönetici üzerinde çalışma yapılmıştır. Uygulanan anket sonucunda-, öğretmenlerin, yöneticileri yöneticilerinde kendilerine ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla araştırmacı tarafından hazırlanan 52 maddelik 5'li derecelendirme anketi, öğretmen ve yöneticilere uygulanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında ve SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis The Comparison of the Communication between the Teachers and Administrators Cengiz BATMAZ Firat University The Institute of Social Sciences The Main Branch of Educational Sciences December 2004, Page: Approx. 130 The aim of this study is to determine the communicational level which occurred between the teachers and administrators in the elementary schools. This research is conducted in the 20 elementary schools in Elazığ. 299 teachers and 97 administrators were participated at mis research. The survey developed by the researcher has been applied to all of the participants. All of the data analyzed with SPSS program by used of descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA. Significance level accepted as.05 for independent samples t-test and one-way ANOVA. The results of the research indicated mat: 1. The teachers communicated with their administrators effectively. But the communicational level of administrators is much more affected from their experiences and further education. 2. The administrators agreed mat they fully realized communicational criteria which are the main subject of the research. 3. The teachers declined that the administrators didn't realized communicational criteria which are the main subject of the research. It can be said that mere were great differences between the opinions of the teachers and administrators for all of tile cases of the research.