İslam kelamında Bid'at kavramı
Innovation concept in İslam theology
  1. Tez No: 146405
  2. Yazar: YASİN DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bid'at, Fırka, Kelam, Mezhep, Kelam Tarihi, Heresy (innovation), islamic Sects, Theology, The History of Theology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans İSLAM KELAMINDA BİD'AT KAVRAMI Yasin DOĞRU Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı 2004, Sayfa: IX + 91 Bid'at konusu, kavramın manasındaki genişlik ve muhtevasındaki zenginlikten dolayı, İslami ilimlerin her dalında, ilgisi itibariyle az veya çok mutlaka konu edinilmiştir. Kaynaklar incelendiği zaman bid'at kavramının, Hz. Peygamber dönemi İslam anlayışını, sonraki devirlerde ortaya çıkan muhalif düşünce ve inançlara karşı savunma aracı olarak kullanıldığı görülür. Yani bid'at kavramı Kur'an ve Sünnete uymayan bir inanışın, bir düşüncenin veya bir amelin“uygunsuzluk ve makbul olmayıştık”özelliğini belirten bir ölçü olmuştur. İslam'ın insanlığa sunmuş olduğu belli ölçü ve çerçevelerde düşünce ve ifade hürriyeti neticesinde ortaya çıkan Mutezile, Hariciler, Şia vb. fırkaların Ehl-i Sünnetle olan ihtilafları, fikri ve zihni bir söylemi ifade etmektedir. Bu ekollerin Ehl-i Sünnet ve'1-Cemaatın kapsamında düşünülmesi gerekir. Ehl-i Sünnet dairesini bu kadar geniş tutulmakla birlikte, Kur'an ve Sünnetin belirlemiş olduğu nassın muhtevasına açık bir şekilde karşı olan, bu ölçülere ters düşen görüşleri de Ehl-i bid'at saymak lazımdır. Çünkü o takdirde Ehl-i bid'at.tabiriyle kastedilen mana zihinlerde daha doğru ve daha parlak bir şekilde belirecektir. Dolayısıyla İslam'ın belirlediği ve tavsiye ettiği ümmet birliği bu sayede.Ehl-i Sünnet çatısı altında gerçekleşebilecektir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY > Yüksek Lisans İSLAM KELAMINDA BİD'AT KAVRAMI Yasin DO?RU Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı 2004, Sayfa: IX + 91 The notion of innovation (Bid'at) caused a discussion subject in Islamic sciences because of the richness it has. This notion has been used as a defence means aganist the opposition ideas appeared after the period of the prophet. The freedom idea the Islam offered has caused the division's coming out such as Mutezile, Havaric and Shia. Those who share common ideas have accused each other as innovators in Islamic religion. Where as all the ideas which are not opposed islamic sources should be evaluted in İslam the Sunnis. The unity that Islam accepts will be realized trough Islam the Sunnis.