Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'id (TDK A.102) (İnceleme-metin-sözlük-tıpkı basım)
  1. Tez No: 146499
  2. Yazar: SAFURE ARAMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mecmua, fevâ'id, şiir, mecmua, fevaid, poem
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Mecmû'a-i Eş'âr Ve Fevâ'id Klâsik Türk Edebiyatı alanında üzerinde pek fazla çalışılmamış ve aslında birer defter mahiyetinde olan mecmualar edebiyatımızın en zengin hazinelerindendir. Mecmualarda genellikle hem halk hem de klâsik kültürümüzün ürünleri bir aradadır. Tertip edilmesinde belli bir kural olmayan; kişinin ilgi, beğeni ve ihtiyaçları doğrultusunda yazılan mecmuaların çoğunlukla yazarı ve yazıldığı tarihler bilinmemektedir. Mecmualar gerek manzum gerekse mensur eserlerden yapılmış seçmelerden oluşurlar. Üzerinde çalıştığımız mecmuada da manzum ve mensur seçmeler yapılmıştır. Kimin tarafından yazıldığı belli olmayan ve fevâ'id mecmuası olarak nitelendirebileceğimiz bu mecmuada şarkı, gazel, türkü, kıt'a, ilahî, semaî vb. nazım şekilleri, müfretler, tarihler, ilaç tarifleri, faydalı bilgiler, eser isimleri, doğum ve ölüm kayıtları, burç kaydı, rüya ve remiller bulunmaktadır. Söz konusu eserler çalışmamızda şekil, dil ve muhteva bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmu' a-i Eş'âr Ve Fevâ'id In the field of classical literature, there aren't many studies and mecmuas each of which are notebooks are the most precious treasures of our literature. Mecmuas include the literary masterpieces of both our folk and classical cultures. Mecmuas that are written according to the writer's personel interasts, necessities and pleasures don't have any certain writer's name and the date of publishment at the same time there ise no rule in the collecting of them. They are also selected formations that include both prose and essay literary works like the mecmuas we study on. The mecmuas, the writer of which aren't known can be classified as Fevaid mecmuas that include songs, gazel, folk songs, quatrians, hymns, celestical songs, the forms of prise, dates of birth and death, recipe of some medicines, useful informations, vefks, the records of zodiac and interpretations of dream. That literarary works are analyzed from point of view of both language, formation and context.