Mecmû'a-i eş'âr ve fevâ'id (Milli Kütüphane 06 hk 2106/1)(İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Mecmû'a-i̇ eş'âr ve fevâ'i̇d' registered to 06 hk 2106/1 archive number in the collection of national library
- Tez No: 596825
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, İlâhi, gazel, Eşrefoğlu Rûmî, Aziz Mahmud Hüdayî, Mecmû'a, Divine, gazel, Eşrefoğlu Rûmî, Aziz Mahmud Hüdâyî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mecmû'a araştırmalarıyla edebiyat tarihinin tespit edilemeyen yönlerini gün yüzüne çıkaracak eserler ortaya çıkarılmıştır. Mecmû'a araştırmaları bu yönüyle edebiyatımız ve tarihimiz adına her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. İncelemiş olduğumuz mecmû'a tarikat âdâbı kitabı, şeyh ile mürîd arasındaki âdâbın nasıl olması gerektiğine dair bilgileri ihtivâ eder. Mecmû'anın başında H 1308/M 1821 tarihi yer almaktadır, eserin derleyenine dair kesin, açık bir bilgi yoktur. Bununla birlikte zahriye kısmında Muhammed Sa'deddîn bin Ali Rıza adında dindarlığıyla bilinen bir kişinin adı kayıtlıdır. Eserde Peygamber Efendimizin hadisleri, Hz. Ali, Bâyezîd-i Bistâmî gibi meşhur zatların başından geçen kıssalarla edeb dersleri verilir. Eserin 16 ve 49 numaralı varakları arasında“İlâhiyyât”başlığı altında Aziz Mahmud Hüdâyî'ye ait ilâhîler ile“Eşref-zâde”başlığı altında Eşrefoğlu Rûmî'ye ait şiirleri bulunmaktadır. Eser içerdiği bu konular bakımından din ve tasavvuf konularına dahil edilebilir. Eserde yer alan gerek nesir gerekse şiirlere ve şairlerine baktığımızda Celvetî Tarîkatının veya bir kolunun âdâbını konu edindiğini de söylemek mümkün olabilir. Çalışma; mecmû'adaki şiirlerin incelemesi, transkripsiyon, sözlük ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mecmû'a researches revealed works that will reveal unknown aspects of literary history. In this respect, Mecmû'a researches gain more and more importance on behalf of our literature and history. The mecmû'a that we have examined contains information about how the decency between shaykh and murid should be. Altough there is a date of Hijri 1308 / M 1821, which dates back to the 19th century as the date of writing at the beginning of Mecmû'a, but there is no definite, clear information about the compiler of the work. In addition, there is a person known as Muhammad Saadeddin bin Ali Rıza who is known for his piety. The hadiths of the Prophet, Hz. Ali, Bâyezîd-i Bistâmî, famous stories such as the beginning of the literary lessons are given. Among the leaflets numbered 16 and 49, there are the hymns of Aziz Mahmud Hüdâyî under the title of âh Theology ile and the poems of Eşrefoğlu Rûmî under the title of Eşref-zâde. The work can be included in the subjects of religion and Sufism in terms of these subjects. When we look at both the prose and the poems and poets in the work, it may be possible to say that the subject is the subject of the names of the Celveti Tarikat or one of its branches. Work; The analysis of the poems in Mecmû'a consists of transcription, dictionary and printing.