Türk Halk Şaîrleri: 'Azmi, Şazi, Pervâne' (İnceleme-metin)
Turkish Folk Poets: 'Azmi, Şazi, Pervâne' (Study-text)
  1. Tez No: 146504
  2. Yazar: RECEP TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, Âşıklık Tradition, Âşık Poem
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
ÖTezin konusunu, Ahmet Şükrü Esen' in şu an“Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Boratav Arşivi'''nde bulunan yirmi yedi defteri ile Fahri Bilge'nin ”Millî Kütüphane“de bulunan beş defterindeki Azmi, Şâzi ve Pervâne'ye ait olan şiirler oluşturmaktadır. Çalışmamızda ilk önce Türk milletinin öz kültürünün yansıtıldığı bir mektep konumunda olan ”Âşıklık geleneği“ ni geçmişten günümüze kadar olan seyri içerisinde ele alıp, bu geleneğin temellerinden ve esaslarından bahsettik. Şiirlerden, diğer kaynaklardan ve defterlerden hareket ederek şâirlerin yaşamları, edebî kişilikleri, şiirlerin biçim, öz ve motif özellikleri hakkında bilgi verdik. Daha sonra Ahmet Şükrü Esen ve Fahri Bilge' ye ait olan defterlerden bu şâirlerin tespit edilen şiirlerini Arap alfabesinden Latin alfabesine aktarımını yapıp, ayaklarına göre sıraladık ve varsa şiirlerin hikâyelerine yer verdik. Dipnotlarda, şiirin yer aldığı kaynaklan, asıl metinden farklılık arz eden hususları ve hece bozukluklarını gösterdik. Âşık tarzı şiirde ayak/kafiye belirleyici bir unsurdur. Bu sebeple aranılan şiirlerin kolayca bulunabilmesi için ”Şiir dizini" hazırladık. Bu dizinde Azmi, Şâzi ve Pervâne'ye ait olan şiirleri ilk dörtlüklerinin son mısrasına göre alfabetik olarak sıraladık. Araştırmacılara kolaylık olması açısından hazırladığımız sözlük bölümünde de her sözcüğün anlamını verdik.VI Bu şâirler hakkında kaynaklarda çok fazla bilginin bulunmaması ve daha önceden yayınlanmamış şiirlerin bu çalışmada yer alması, tezimizin önemini artıran hususlardandır. Anahtar Sözcükler : 1. Âşık 2. Âşıklık Geleneği 3. Âşık Şiiri
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TURKISH FOLK POETS:“AZMİ, ŞÂZİ, PERVANE”(STUDY-TEXT) The theme of our thesis consists of Ahmet Şükrü Esen's twentyseven note books which are in“Turkey Economical and Social History Foundation Boratav Archives”at the moment and poets belong to Azmi, Şâzi and Pervane which are in Fahri Bilge's five notebooks in“National Library:”In our study first of all, we studied about, from past to present“Aşıklık Tradition”which reflects Turkish Nation's pure culture and this tradition's bases and principles. By Studying about poems, other bibliographies and note Hooks, we gave informations about poet's lifes, their litteratuer characters, poems's shapes and motif properties. Later, we transfered determined note books belonging to Ahmet Şükrü Esen and Fahri Bilge from Arabian Alphabet to Latin Alphabet, put them in order according to their rhymes and if there is, we mentioned about stories of poems. In foot notes, we showed the bibliographies in which poems take part points which are different from original text and syllable defects. Aşık poems rhymes are determiner. Because of this reason we prepared an index of poems to be able to find the poem being looked for. In this index, we put the poems belonging to Azmi, Şâzi and Pervane in order according to their first quatrains last lines.VIII In the dictionary section that we prepared for researchers, we gave every words meanings, notebook, poem, quatrains, and lines. Fewness of informations about these poets and existence of the poems which have not been published before are the subjects making our thesis more valuable.