Ahmet Rifat Çalıka'nın hayatı ve faaliyetleri (1888-1963)
The biography of Ahmet Rifat Çalıka and his deeds (1888-1963)
  1. Tez No: 146503
  2. Yazar: MEHTAP DAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Rifat Çalıka, Kayseri, Millî Mücadele, Milletvekilleri, TBMM, Ahmet Rifat Çalıka, Kayseri, Turkish National Struggle, Members of TGNA, Turkish Grand National Assambly (TGNA)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ahmet Rifat Çalıka'nın Hayatı ve Faaliyetleri'nin (1888-1963) konu alındığı bu biyografi, Osmanlı Devleti'nin çöküşünden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar olan süre içindeki siyasî, sosyal ve kültürel olaylara ışık tutmuştur. 1888 yılında dünyaya gelen Ahmet Rifat Bey, Kayserilidir. Babası alay kâtibi Çalıkağazade Mustafa Rahmi, annesi Ayşe'dir. Babasının görevi nedeniyle eğitimini çeşitli şehirlerde tamamlamak zorunda kalan Ahmet Rifat Bey İstanbul Hukuk Mektebi'ni bitirmiştir. 2 Ağustos 1914'te Kayseri Belediye Başkam olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrası yıllarda da devam eden Belediye Başkanlığı dönemlerinde Ahmet Rifat Bey Kayseri halkının yanında olmuş, fakir ve muhtaç olan halka un dağıtımında görev almış ve savaşın sıkıntılı dönemlerinde dahil belediye hizmetlerini yürütmeye gayret etmiştir. Heyet-i Temsiliye'nin düzenlediği Sivas Kongresi'ne Kayseri'den katılan Ahmet Rifat Bey, daima Millî Mücadele'nin yarımda ve Kayseri Müdafaa-i Hukuk Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer almıştır. 2 Kasım 1919'da Meclis-i Mebusan'a Kayseri milletvekili olarak seçilen Ahmet Rifat, Meclis-i Mebusan'ın kapatılmasından sonra diğer milletvekilleriyle Ankara'ya geçerek Büyük Millet Meclisi'ne katılmıştır. İkinci Grup Üyesi olarak 16 Ağustos 1922'de Adalet Bakam seçilen Ahmet Rifat, 1 1 Nisan 1923 tarihine kadar bu görevde kalmıştır. 1924 yılında yeniden Kayseri Belediye Başkam olan Çalıka, 1925 yılma kadar görevini başarıyla sürdürmüştür. Siyasî hayatı kısa sürmesine rağmen Çalıka, Kayseri Bünyan İplik ve Yün Fabrikası ile Adana Türk Nebati Yağlan Fabrikası kuruluş ve faaliyete geçirilmesinde etkin rol oynamıştır. Kansere yakalanan Ahmet Rifat Çalıka, 23 Şubat 1963 yılında Ölmüştür.
Özet (Çeviri)
The Biography of Ahmet Rifat Çalıka and His Deeds (1888-1963) enlightened the political, social and cultural processes between the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of the Turkish Republic, Ahmet Rifat Çalıka was born İn 1888 and from Kayseri. Çalıka was the son of Ayşe and Mustafa Rahmi who was an orator of the Ottoman Army. Due to his father's colonial duties, Çalıka had altered many schools in different cities; in the end he graduated from the University of Law in Istanbul. In August 2ad inl914, he deserved the title of the mayor of Kayseri and continued to be the mayor throughout the World War I. In those years he was a courageous leader for the citizens of Kayseri; he helped the poor, did his best to his folk and struggled for the difficulties of the war. Çalıka participated in the Congress of Sivas, which was established by Representative Assembly (Heyet-i Temsiliye), became one of the leaders of the Foundation of Müdafaa-i Hukuk, and he strongly supported the idea of the“National Struggle”. In November 2nd in 1918, he was selected as a member of parliament to Meclis-i Mebusan and he represented his hometown, Kayseri. When Meclis-i Mebusan was closed, he went to Ankara and participated in TBMM like many other members of parliament. He took part in the Second Group in the council and became the Minister of the Judgement. In 1924, he again became the mayor of Kayseri, and until 1925 he did his best as a mayor. Although Çalıka had a short political life, he actively contributed to the establishment and the development of Kayseri Bünyan Cotton Factory and Adana Turkish Pure Oil Factory. He perished in 1963 because of the cancer.