XVII. yüzyıl tasavvuf edebiyatında tevhidler
Tawhids in sufism literature of XVII. century
  1. Tez No: 359899
  2. Yazar: SACİDE GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A .AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tevhid, Tasavvuf, XVII. Yüzyıl, Divan, Tawhid, Sufism, XVII. Century, Diwan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Türk tasavvuf edebiyatında dinî türler, divan ve halk edebiyatına göre daha fazla yer almaktadır. Bu türlerin başında, konusu Allah'ın varlığı, birliği ve varlığının delilleri olan tevhid gelmektedir. Klâsik divan tertibine göre divanların başında yer alan tevhidler, mutasavvıf şairlerin divanlarında hem sayı hem de tertip bakımından değişiklik arzetmektedir. Bu çalışmada XVII. yüzyıl tasavvuf edebiyatıyla ilgili genel bilgiler verilmiş, yüzyılın başlıca mutasavvıf şairlerinin tevhidleri bir araya getirilip şekil ve muhteva açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The religious types, according to Diwan and folk literature more included in Turkish sufi literature. Tawhid comes at the beginning of this type, that subject of God's existence, unity, and that evidence of the existence. Tawhids comes at beginning of Diwans according to classical order, but in sufi poets the order of tawhids vary in both number and arranged. In this study provides general information about XVII. century Sufi literature, and the main sufi poet's tawhids were combined and evaluated in terms of form and content.