Duygusal zekanın askeri eğitiminin başarısına etkisi ve uçuş eğitimi alan pilot adayları üzerinde bu etkiyi ölçen bir araştırma
The effect of emotional intelligence over military flight training and a research over student pilots which is evaluating effect
  1. Tez No: 146513
  2. Yazar: YILDIRIM AÇIKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Askeri Uçuş Eğitimi, Başarı, Emotional Intelligence, Military Flight Training, Success
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnsan yönetme ve insan kaynaklarını kullanma sanatı, insanlık tarihinin başından günümüze kadar gelişim göstererek önemini korumuştur. Pek çok lider, yönetici, komutan, bilim adamı ve düşünür insanı daha verimli hale getirmenin ve onu daha iyi motive etmenin yollarını araştırmışlardır. Bu nedenle başarılı ve daha verimli olmak için, insanın güdülenme araçları ve motivasyon kaynakları her zaman bilinmek istenmiştir. Duygusal zeka insanı tanımanın ve onu daha iyi değerlendirmenin farklı bir yoludur. Yapılan çalışmalar duygusal zeka kapasitesinin insanın başarısında önemli bir yeri olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın konusu da duygusal zeka'nın askeri uçuş eğitiminin başarısına etkisini incelemektir. Çalışmanın amacı; pilot adaylarının uçuş eğitimindeki başarıları ile duygusal zeka boyutları ve toplam duygusal zekaları arasında bir takım farklılıkların ve ilişkilerin olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla ilk olarak, pilot adaylarının, kişisel ve demografik değişkenleri ile duygusal zeka boyutları arasında farklılık olup olmadığı belirlenmiştir daha sonra da pilot adaylarının uçuş eğitimindeki başarıları ile duygusal zeka boyutları ve toplam duygusal zekaları arasında bir takım farklılıkların ve ilişkilerin olup olmadığı incelenmiştir. Bu çalışmada öncelikle duygusal zeka ve uçuş eğitimi hakkında teorik bilgi verilmiştir. Daha sonrada Bar-On'a göre duygusal zeka boyutları değerlendirilerek, uçuş eğitimi ile olan ilişkileri somut bir şekilde anlatılmıştır. Son bölümde yapılan araştırma sonucuna göre duygusal zeka ve boyutları ile uçuş eğitiminin başarısı arasında önemli bir ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The art of human managing and using human resources have always been improved and kept its importance since the beginning of human history. Many leaders, managers, commanders, scientists and thinkers searched for better ways of using human more efficiently and motivating it. So, the reasons for human motivation were always wanted to be known. Emotional intelligence is a different way of knowing and understanding human. The researches that have done before showed that emotional intelligence has great effect over human performance and success. The purpose of this study is to evaluate the effect of emotional intellience over military flight training. Main goal of this research is to evaluate and determine the relations and variations between participant student pilot's emotional intelligence components, total emotional intelligence and their performance at flight training. Second goal of the research is to analize relations and variations between emotional intelligence and demographic variables of participant student pilots. In this study, initially emotional intelligence and flight training is explained and secondly, the relationship between them is tried to be explained. Then, the effect of emotional intelligence and its componets over military flight training is searched. As a result; it is obviously seen that emotional intelligence has great effect over military flight training.