İlköğretim okulları ıı. kademedeki din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlikleri (Kayseri il merkezi örneği)
Classroom management competence of religion culture and ethic knowledge teachers at second level in primary schools (case of centrum of Kayseri)
- Tez No: 146519
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ŞEVKİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Classroommanagement, Religionculture, Discipline
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Öğretmenin öğretim amaçlarını çocuklarda gerçekleştirebilmesinin ön koşulu, davranışları ve öğrenmeyi yeterince yönetmeyi becerebilmesidir. Teoride yeterliği onaylanmış öğretmenler, pratikte bir çok sorunla karşılaşmaktadır. Sınıf yönetimi becerilerinin D.K.A.B. öğretmenleri açısından ayrı bir önemi vardır. Sınıfını etkinlikle yönetebilen; öğrencileri için zengin yaşantı ortamları hazırlayabilen, ortaya çıkacak problemleri önceden fark edip önleyebilen, öğrencileri olumlu yönde davranmaya yönlendirebüen, öğrencileriyle bütünleşebilen, öğrenciyi sevip ona saygı duyabilen... öğretmen dersini sevdirebilir ve öğrencinin başarısını artırabilir. Öğrenciler tarafından sevilen bir D.K.A.B. öğretmeni, öğrencilerde bu derse karşı olumlu bir tutum geliştirebilir. Eğitim ve özelde din eğitimi alanında yapılan araştırmalar alana yeni veriler taşımakta ve yeni perspektifler ortaya koymakta, uygulayıcıları bunlara uymaya zorlamaktadır. Uygulayıcılar olan D.K.A.B. öğretmenleri gelişim çerçevesinde bugün ne durumdadır? Bu çalışma ile D.K.A.B. öğretmenlerinin girdikleri sınıflan yönelebilmeleri konusundaki bilgi ve uygulamaları ele alınıp incelenmiştir. Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde araştırma konusu genel hatlarıyla tanıtıldı ve araştırmanın yöntemi, uygulama ve verilerin analizine ilişkin açıklamalar yapıldı. İkinci Bölümde uygulanan anketle ilgili bulgular, ilgili literatür ve gözlemlerle birlikte değerlendirildi. Üçüncü Bölümde ise araştırmanın sonuçlarına ve önerilere yer verildi. Kayseri il merkezinde bulunan bir grup D.K.A.B. öğretmenine ve öğrencilere uygulanan anketlerden elde edilen verilere göre, D.K.A.B öğretmenlerinin önemli bir kısmının otokratik disiplin anlayışına sahip oldukları, çoğunluğunun sınıflarını yönetirken tepkisel yaklaşımlar sergiledikleri, öğrencilere karşı iyi niyetli yaklaşımlara sahip oldukları, ancak sınıflarını etkili bir şekilde yönetmede bunun yeterli olmadığı, etkili ve verimli eğitim ortamı ve atmosferi hazırlama konusunda rehberliğe ihtiyaç duydukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Precondition to realize the aim of the education for a teacher, is be able to manage behaviou and learning.They faced a lot of problems in practice whom they have approval theory. Classmanagement ability has special importancy for the Religion Culture And Ethic Knowledge teachers. Managing thier class effectivly, preparing high class living conditions for their students, feeling the problems before they appear and prevent them,directing students to behave positively,integra(e with students, loving a nd r espect t hem, w horn c an e ndear h is/her 1 esson a nd i ncrcase succeed of students. Religion Culture And Ethic Knowledge who loved by students, can impact positively their point of view to lesson. Rcsearchs on education, specialy religion education, supplying new data to this area and putting new perspectives and forcing t he a pplication p ersons for a pply t his d ata. Which s filiation a re t he Religion Culture And Ethic Knowledge teachers in progress? 1 examine the knowledge and application of Religion Culture And Ethic Knowledge teachers whom be able to management of his/her class.This research has three section. In the first section, I introduced the research generaly topic and method. I made explanation application and data analyze.Section two, result of questinaire critized with reletad literature and observation.Section three research results and suggestions take part in. According to result of questionaire which is applied to a group of the teachers and students in Kayseri downtown, most of the teachers have autocrat dicipline understanding, they become reactive while managing their class, they have positive approach against to students but this is not enough to manage their class effectively. F inally d ecided t hat t hey n eed g uidance a bout p reparing e ffectively and efficiently education environment.