Sanal organizasyonlar ve sanal organizasyonlarda çalışanların motivasyonu ve iletişimi üzerine bir uygulama
Virtual organizations and an emprical analysis about motivation and commucication of virtual organization workers
- Tez No: 146553
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal organizasyon, sanal çalışan, motivasyon, iletişim, Virtual organizations, virtual worker, motivation, communication
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
SANAL ORGANİZASYONLAR ve SANAL ORGANİZASYONLARDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONU ve İLETİŞİMİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Özet Bilgi ve iletişim teknoloj ilerinde meydana gelen gelişmeler, iletişim yöntemlerini ciddi anlamda geliştirmekte ve yeni organizasyon modelleri oluşturulması açısından önemli fırsatlar yaratmaktadır. Organizasyonlar yeni stratejik alternatifler ve organizasyonel modeller uygulama yoluna gitmeye başlamışlardır. Sanal organizasyon (SO) ise bu modellerin içinde en yeni olanıdır. SO' lar elektronik etkileşim ve iletişime dayalı bir çok yeni uygulama ortaya koyarak avantajlar sağlarlar. Ancak bu yeni model, organizasyonların geleneksel yöntemlerle yönetilmeye devam etmelerini zorlaştırmaktadır. SO'larm karakteristikleri, geleneksel organizasyonlara göre farklılıklar göstermektedir. SO'larda, bilgi alışverişi ve yönetim şeklinde ortaya çıkan değişiklikler, birey davranışı ve bireyin yönetilmesi konusunda da geleneksel uygulamaların yetersiz kalmasına neden olmaktadır. SO'da bireyler çok farklı bir çalışma ortamı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Aynı proje üzerinde ancak aynı zaman ve aynı mekan kavramı olmaksızın birarada çalışılabilmekte, fiziksel etkileşim oranı azalmakta, iletişim yöntemleri değişmektedir. Bu değişiklikler nedeniyle SO çalışanlarının geleneksel yöntemlerle motive edilmesi, iletişimlerinin sağlanması zorlaşmaya başlamaktadır. Bu çalışmada SO modeli ve SO'larda çalışanların motivasyonu ve iletişim konulan teorik olarak incelendikten sonra, SO'larda çalışanların motivasyonu ve iletişimi konularında uygulama çalışması yapılmıştır. SO uygulamalarının yapıldığı işletmelerde gerçekleştirilen anket uygulaması sonucunda motivasyon ve iletişim konularındaki mevcut uygulamalar, karakteristik özellikler ve sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. SO çalışanlarının ihtiyaç düzeyleri yüksek, eğitimli çalışanlar olduğu ve motivasyonlarının sağlanması için geleneksel uygulamaların yansıra motivasyonda modern yaklaşımlar olarak adlandırılan kararlara katılma, yaptıkları işe katkıda bulunmalarını sağlama gibi olanaklar sağlanması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca SO'larm temel iletişim yöntemi olan elektronik iletişimin etkinliğini artırılması için teknolojik yeterliliğin sağlanması gerektiği, çalışanların bu yöntemli rahat kullanabilir hale getirilmeleri gerekliliği gibi noktalar önemli olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VIRTUAL ORGANIZATIONS AND AN EMPRICAL ANALYSIS ABOUT MOTIVATION AND COMMUNICATION OF VIRTUAL ORGANIZATIONS WORKERS Abstract Information and communication technologies (ICT) are dramatically increasing connectivity and providing rich opportunities for organizational structures, s the possibilities of ICT challenge traditional organization structures, companies are experimenting with a wide variety of strategic alternatives and organizational forms. Virtual organization (VO) model is the newest of these organizational models. VO's stands for a range of new patterns of organizing based on electronic interaction and communication. VO model provides a lot of advantages depending on using the ICT. But the emergence of VO's is resulting in organizations that cannot be managed succefully using traditional approaches. Characteristic of VO's differs from traditional organizations. The changing nature of information, organization and management forces change in human behaviour. Individuals are faced with a different working place in VO's. Physical interaction decreases between workers, managers and all other persons who have to work together. Electronic communication becomes the most important communication method. People work together on same project in different time and in different space. As a result of these differences, the traditional methods of managing human behaviour also begin to change. Traditional methods of motivating and communicating virtual workers need to be changed. In this research this new organizational model and its characteristics and also motivation and communication of virtual workers are highlighted. Also an emprical analysis is done in the third part of the study in order to determine the practical implications, problems, requirements and characteristics of motivation and communication of VO workers. According to the results of the analysis, its clearly seen that virtual workers are well educated and have high level of needs. So managers must be aware of their workers needs and try to motivate them according to their needs. In electronic communication the most important problems are shown as insufficient technology and low practice of workers. For successful communication these problems must be resolved.