Ortaöğretim kurumlarında felsefe grubu derslerinin öğretim ve sorunları (Kayseri ili örneği)
Teaching the courses called philosophy group and related problems (Kayseri sample)
- Tez No: 146557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM SULTAN TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Öğretim, Program, Öğretmen, Etkililik, Philosophy, Teaching, Program, Teacher, Efficiency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, felsefe grubu derslerinin (felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık ve felsefe tarihi) etkinliğini, etkililiğini ve problemlerini; öğretim programlan, öğretim ve değerlendirme, ders kitapları ve öğretmen davranışları açısından ele aldı. Bu amaca ulaşmak için, anket yoluyla öğretmen ve öğrencilerin görüşleri toplandı. Bu derslerin öğretim programları, amaçlan, içeriği ve öğretmene sağladığı destek ve esneklik açışından değerlendirildi. Öğretim; öğretim ve değerlendirme teknikleri, araç ve materyal, ders kitabı, öğretmen davranışları ve bu derslerin öğrenci davranışları üzerindeki etkileri itibariyle ele alındı. Kayseri ve ilçelerindeki liseler, bu çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi ise, a) bu okullar arasından seçkisiz yöntemle seçilen okullarda çalışan felsefe grubu öğretmenleri ve b) bu okullarda öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Sonuç olarak, bu dersleri öğreten 71 öğretmen ve 1197 öğrenci (206 onuncu sınıf, 901 on birinci sınıf), anketlere cevap verdi. Öğretmenlere dağıtılan anketlerden 199'u geri dönerken (bazıları birden fazla anket doldurdu), 1151 öğrenci anketi geçerli kabul edildi. Veriler, öğretmen ve öğrenciler için ayrı ayrı olmak üzere, SPSS for Window programı kullanılarak bilgisayarill ortamında analiz edildi. Bulgular, araştırma sorularına paralel olarak sıklık, yüzde ve aritmetik ortalama cinsinden tablolaştınldı. Analizler, bu derslerin öğretiminin, temel amaçlan olan, çözümleyen, yorumlayan, eleştiren, ve meraklı bireyler yetiştiremediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak, bu derslerin etkili olamadığı ve bu nedenle öğretim programlarının yeniden düzenlenmesinin, öğretmenlerin öğretim ve değerlendirme becerilerini geliştirmek üzere hizmet içi eğitim yoluyla eğitilmelerinin ve ayrıca, üniversiteye giriş sınavında bu derslerden daha fazla soru sorulmasının gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the efficiency, the effectiveness and the problems of teaching the courses called philosophy group (namely philosophy, psychology, sociology, logics and history of philosophy) in terms of curricula, instruction and evaluation, course books, teacher behaviours. To achieve this goal, teachers' and students' opinions were gathered through questionnaires. The curricula of the courses were evaluated in terms of their goals, content and the assistance and the flexibility that they provide teachers with. Teaching was investigated in terms of instructional and evaluative techniques, means and materials, course books, teacher behaviours and the effects of these courses on student behaviours. The public high schools in Kayseri and its towns constituted the population of the study. The sample was a) the teachers of philosophy group who were employed in the schools that were randomly selected out of the population and b) the students who studied in those schools. As a consequence, 71 teachers (teaching those courses) and 1197 students (206 tenth-grade and 901 eleventh-grade students) answered the questionnaires. Out of the questionnaires that had been administered to the teachers, 199 were returned (some answered more than one form of the questionnaire) and 1151 student questionnaires were gathered.The data were analysed separately for the teachers and the students using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows. The findings were tabulated in frequencies, percentages and means in line with the research questions. The analyses indicated that the teaching of those courses cannot create people who can analyse, interpret and criticise and who are curious although it is their primary goal. It was concluded that these courses cannot be influential, and therefore their curricula need to be re-organized, that the teachers need to be trained through in-service programs to improve their instructional and evaluative skills, and also that there should be more questions out of these courses in the university entrance examination.