Millî Mücadele'de Kırşehir
Kırşehir in the National Independence
  1. Tez No: 146577
  2. Yazar: ALPER SEYFELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Kırşehir, Mustafa Kemal, National Struggle, Kırşehir, Mustafa Kemal
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
MİLLİ MUCADELE'DE KIRŞEHİR ÖZET Anadolu'nun ortasında yer alan Kırşehir, yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca birçok devletin egemenliği altına girmiştir. Ancak en parlak dönemini Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşamıştır. Bu devirde pek çok alanda gelişme göstermiştir. Osmanlı Devleti dönemini durgun geçiren Kırşehir, Millî Mücadele yıllarında aktif olarak görev almıştır. Kırşehir, Millî Mücadele döneminde işgal edilmemiştir. Bu yüzden güvenli bir yer olmuştur. Mustafa Kemal Kırşehir'e gelmeden önce Kırşehir halkı bilinçli ve teşkilatlanmış bir haldeydi. Bu durum Mustafa Kemal'in Kırşehir'e gelmesiyle daha da hız kazanmıştır. Millî Mücadele döneminde Kırşehir hem askeri, hem siyasi hem de maddi olarak büyük katkılarda bulunmuştur. Kırşehir'den giden askerler özellikle Batı Cephesi'nde mücadele etmiştir. Kırşehir milletvekilleri ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde aktif rol oynamışlardır. Savaş alanına her türlü cephane, yiyecek, giyecek ve malzeme sevkıyatında Kırşehir ön plana çıkmıştır. Savaş sonucunda ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve gelişmesinde üzerine düşen görevi yapmıştır. Millî Mücadele'ye maddi, manevi her türlü desteği sağlayan Kırşehir, Mustafa Kemal'in de sevgisini kazanmıştır. Öyle ki, Millî Mücadele'deki Kırşehir'i ziyaretinden başka üç kez Kırşehir'e gelmiştir.
Özet (Çeviri)
KIRŞEHİR IN THE NATIONAL INDEPENDENCE ABSTRACT Kırşehir, which is in the middle part of Anatolia, has five thousand years of past. During history this city entered lots of states dominance. But it lived the most shining period, during Anatolian Seljukian State. In this period it developed in many areas. Although this city was stagnant during Ottoman State, it had an active role while national struggle. Kırşehir wasn't occupied during national struggle, so it was a safety place. Before Mustafa Kemal came to Kırşehir, the people were conscious and organized. With Mustafa Kemal, the organization had an acceleration. Kırşehir had a big role in national struggle in military, physical and political ways. The soldiers from Kırşehir struggle especially at west site. Kırşehir' s deputies had an active role in the Turkish Big National Assembly. It gived ammunition, food, clath and fool to help to the war. At the end of the war this city has done it's duty to establish the Turkish Republic. The people of the city did it's duty successfully sparing their physical and spiritual support for national independence. For this reason, Kırşehir gained Mustafa Kemal' s love and he visited this city three times, after he had came while national struggle.