Yeniden yapılanma açısından stratejik insan kaynakları yönetimi ve özelleştirilen işletmelerde yapılan bir araştırma
Strategic human resource management to restructuring strategy and a investigate in the privitised firms
  1. Tez No: 146649
  2. Yazar: BÜNYAMİN AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVAT ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik insan kaynaklan yönetimi, insan kaynaklan stratejileri, yeniden yapılanma stratejisi, stratejik yönetim, örgütsel performans, Strategic human resource management, human resource strategy, restructuring strategy, strategic mangement and organization performance. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, yeniden yapılanma stratejisi açısından stratejik insan kaynaklan yönetimi strateji ve uygulamalarının oluşturulması ele alınmış ve özelleştirilen işletmelerde, anılan strateji ve uygulamaların varlığı ile bunların örgütsel performansla ilişkisi incelenmiştir Bu çerçevede, ilk bölümde; Stratejik yönetim, işletmelerin genel stratejilerinden biri olarak değerlendirilen yeniden yapılanma stratejisi ve stratejik insan kaynakları yönetimine ilişkin temel konu ve kavramlar incelenmiştir, ikinci bölümde, yeniden yapılanma stratejisi açısından stratejik insan kaynaklan yönetimi süreci; stratejik analiz, yönlendirme, yapılandırma ve kontrol süreci evleriyle teorik olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; yeniden yapılanma stratejisinin başarıyla gerçekleşmesini sağlayacak insan kaynaklan yönetimi alanındaki başlıca strateji ve stratejik uygulamalar ile stratejik insan kaynaklan yönetiminin örgütsel performansla ilişkisi incelenmiştir. Son bölümde ise, özelleştirilen çimento işletmelerinde yeniden yapılanma stratejisi ve stratejik insan kaynaklan yönetimi uygulamalarının varlığı ve bunların örgüt performansıyla ilişkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan işletmelerin özelleştirme sonrası yeniden yapılanma stratejisini uyguladıkları ve bu stratejiye uygun insan kaynakları yönetimi strateji ve uygulamaların var olduğu, söz konusu strateji ve uygulamaların örgütsel performansı olumlu şekilde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this dissertation it is aimed to clarify strategies and strategic human resource practices relevant to restructuring strategy in the privitised firms. It is also aimed to establish or investigate the relationship between this strategy and practices, with organizational performance of the firms which are researched. In this framework, in the first chapter, strategic management, restructuring strategy which has been considered as one of the general strategy of firm (bussiness), and also fundamental concepts and models relating to strategic human resource management has been studied.In the second chapter, with respect to restructuring strategy, the stages of the process of human resource management, strategic analysis, directing, structuring and controlling process has been investigated theoritically. In the third chapter, the realization of restructuring strategy primary applications of human resource strategies which are studied with restructuring strategies are analysed. In this respect, analysis strategies and applications of human resource field are assesed in every dimention and the relation between strategic human resource management and organizational performance are theoritically assesed. In the last chapter, it is aimed to made it clear the existence of strategic human research management and restructuring strategy and their relationship with organizational performances in the cement firms that has been privitazed. Accoding to the results of the research which has been done, it can be said that, the privitized firms has applied the restructuring strategy. At the same time it can be said that the existence of relevant human research management strategy and its applications has been observed and that influenced the organizational performance positively.