İlköğretim 1. kademede öğretmen görüşleri çerçevesinde oyunla eğitimin önemi
  1. Tez No: 146862
  2. Yazar: NEVZAT DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ YANIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunla Eğitim, İlköğretim I. kademe, Öğretmenlerin Görüşleri, Education through play, Primar school level, Teachers views u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu araştırma ilköğretim I. kademe öğretmen görüşleri çerçevesinde oyunla eğitimin önemini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla öğretmenlerin oyunla eğitim konusunda kendi niteliklerine; oyunla eğitimin önemine; çocuğun gelişimine ve ilköğretim I. kademe programları içerisinde oyunla eğitim uygulamalarına ait görüşlerinin belirlenmesi üzerinde çalışılmıştır. Araştırma Kars il merkezinde bulunan ilköğretim okulları I. kademe 2003-2004 eğitim öğretim yılında görev yapan 268 sınıf öğretmeninin yaklaşık % 60'ına tekabül eden 157 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Öğretmenlere“ öğretmenlerin oyunla eğitimin önemi hakkındaki görüşleri anketi”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde dağılımları bilgisayar ortamında SPSS paket programı ile yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; öğretmenlerin mezun oldukları kurumlarından oyunla eğitim ile ilgili yeterli düzeyde ders almadıkları, kendilerini geliştirici ve eğitici nitelikteki yayınları takip edemedikleri ve oyunla eğitim konusunda yeterli kaynaklarının olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte eğitim öğretimi planlarken oyunla eğitime yeterli zaman ayıramadıkları ve oyunla eğitimi bir öğretim yöntemi olarak kullanamadıkları tespit edilmiştir. Aynı zamanda oyunla eğitimin çocuğu tanıma ve tahlil etmede en iyi yol olduğu kabul edilirken, oyunla eğitimin çocuklar için öğretici bir araç olduğu ve bu araçla çocukların işbirliği yapmayı öğrenerek bunun başarılarını olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir. Öte yandan çocukların eğitiminde oyunla öğretimin çok etkili olduğu ve çocukların gelişiminde önemli bir yeri olduğu saptanmıştır. Buna rağmen oyunla eğitimin ilköğretim I. kademede önemsenmediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin tamamı oyunla eğitimin önemli olduğunu çocukların okul başarısını artırdığını ve öğretmenin çocuğu daha iyi tanımasına fırsat verdiğini bu nedenle de oyunla eğitim ilköğretim I. kademe çağındaki çocukların temel ihtiyaçlarından biri olduğu sonucuna varmışlardır. Çocuğun büyüme ve gelişiminin oldukça hızlı seyrettiği ve öğrenme becerileri açısından kritik bir dönemi kapsayan ilköğretim I. kademe çağı oyunla eğitim uygulamaları bakımından geniş bir alana sahip olmasına rağmen yeterince uygulanamadığı ve ilköğretim I. kademe programları içerisinde oyunla eğitime çok az yer verildiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This r esearch h as b een done t o p oint o ut t he i mportance o f education through p lay within the framework of the primary school teachers views. To serve this purpose, we have tried to determine the teachers views in regard to their own gualites, the importance of education through play and childood development and lastly their views in regard to the educational practice with plays in the primary school curricula. This research has been applied to 157 class teachers of primary schools in the town centre of KARS in the educational year of 2003 and 2004-that is nearly % 60 of 268 active teachers of present. Those teachers have been applied“ the guestionaire on the teachers views abaout the importance of education through play”. The Freguency and percentage analysis of the data received have been processed by means of SPSS pack programme on the computer. According to the findings of the research, it is found out that the teachers have not been educated well enough in“ education through play”by the institutions from which they have graduated; that the teachers have been unable to follow the progressive and educational publications and that the teachers have not got sufficient source materials about“ education through play”At the same time, while it is accepted that education through play is the best way to know and analyze a pupil, it is asserted that“ education through play”is a good educational tool. İt is also stated that by means of this tool learning through cooperation affects the pupils successes. Moreover, it is found out that teaching through play is very effective in education and it takes an important place in childhood development, However, it has been found out that education through play is not given enough importance at primary school level. All of the teachers have reached the similar result that education through play is important, that it gives the teacher a chance to know the pupil beter, and so it is one of the basic needs of the pupils at primary school. Yet it is understood that although the age of primary school level when the childood grows and develops fast and which covers a ciritical period in regard to the learning skills, has a large coverage of the practices of education through play, it has been unable to be practised sufficiently, and it is understood that in the primary school curricula, a very small proportion of education through play is spared