Kuzey Azerbaycan masalları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 146861
  2. Yazar: ALİKADİR BİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SEYİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Azerbaycan Nağılları, Azerbaycan Masalları”IV, Azerbaycan, Azerbaycan Nağıllan, Azerbaycan Masallan”
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 447
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Azerbaycan Halk Edebiyatındaki masal türü ve bu tür hakkında yapılan çalışmalarla ilgili genel bir bilgi verildikten sonra, Azerbaycan halk edebiyatçılarından Nureddin Seyidov tarafından derlenerek Arap alfabesi ve Azerbaycan Türkçesi ile basılı bir kitapta toplanan kırk bir adet masalın günümüz Türkiye Türkçesi'ne aktarımı yapılmış ve masalların epizotlarına göre özetleri çıkarılmıştır. Epizotlarına göre özetlenen masallarda geçen olağanüstü varlıkların, geçtikleri masaldaki işlevleri ve masala katkıları hakkında değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, a common information about fairy tale type in Azerbaijan Folk Literature and studies on this type are given. Then forty-one fairy tales which were printed in Arabian alphabet and Azerbaijan Turkish in a book, were colected by one of Azerbaijan Folk Authors-Nureddin Seyidov-is translated in to nowadays Turkish language. Later, Summaries of these fairy tales are done according to episodes. Informations about extraordinary creations and their functions and additions to these tales are given.