Türk kültüründe hediyeleşme geleneği ve hediyeler
Gift-giving tradition and gifts in Turkish culture
- Tez No: 146930
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEBİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: gift, gift-giving, to take, to give, culture, tradition, function
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
ÖZET SAKARYA, Candan Işıl. Türk Kültüründe Hediyeleşme Geleneği ve Hediyeler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Konusu“Türk Kültüründe Hediyeleşme Geleneği ve Hediyeler”olan bu çalışmanın amacı; genelde Türklük tarihi ve özelde Anadolu Türklerinin hediye alıp verme geleneğini, bütün yönleriyle incelemek; toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal işlevlerini belirlemek ve açıklamaktır. Araştırma kapsam bakımından Göktürk Devleti, Uygur Devleti, Selçuklu Devleti, Beylikler Dönemi, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi olmak üzere beş tarihsel döneme ayrılmış ve bu dönemlerdeki -özellikle de Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki- hediyeleşme geleneklerinin ekonomik, sosyo-psikolojik, siyasal ve kültürel işlevleri tespit edilmiştir. Araştırma yazılı, görsel ve sözlü kaynakların taranması ve Türk hediyeleşme geleneğine ait kültürel malzemelerin tarihsel ve kültürel olarak sınıflandırılması yöntemine göre oluşturulmuştur.“Türk Kültüründe Hediyeleşme Geleneği ve Hediyeler”adlı bu çalışmada Türk hediyeleşme kültüründe; sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamında meydana gelen değişmeler ayrıntılı bir şekilde açıklanmış ve bu şekilde Türk hediyeleşme geleneğinin halkbilimi açısından genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu çalışmada hediye üzerine yapılacak çalışmaların, bir taraftan Türk kültür tarihinin aydınlatılmasına katkıda bulunacağı, diğer taraftan da Türk hediyeleşme geleneğinin yaşatılmasını sağlayacağı vurgulanmıştır. Anahtar Sözcükler Hediye, hediyeleşme, almak, vermek, kültür, gelenek, işlev.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT SAKARYA, Candan Işıl, Gift-Giving Tradition and Gifts in Turkish Culture, Post Graduate Thesis, Ankara, 2006 The objective of this study having a subject matter of the“Gift-giving tradition and the gifts in Turkish culture”is to examine with any and all respects of the. history of Turks in general and the tradition of gift-giving of Anatolian Turks in particular, and to -determine and explain its public, cultural, economic and political functions. This study was, from the standpoint of scope, divided into five historical periods as the periods of Gokturk State, Uygur State, Seljuki State, Sultanate Periods, the Ottoman Empire, and of the period Republic of Turkey, and the economic, socio-psychological, political and cultural functions of gift-giving in these periods particularly in the period of the Republic of Turkey were ascertained. This study was formed in accordance with the method of searching thoroughly of written, visual and oral resources, and of classifying cultural materials concerning gift-giving tradition of Turks as historical and cultural instruments. In this study with the title of“Gift-giving tradition and the gifts in Turkish culture”the changes taken place in gift-giving culture and socio-cultural, economic and political lives of Turks were explained in detail, and an evaluation of such gift-giving tradition of Turks was made from the standpoint of folklore. The points that the studies to be carried out on gift- giving and gifts would make contributions to enlighten the Turkish cultural history on the one hand, and ensure to perpetuate Turkish gift-giving tradition on the other was emphasized.