Changing patterns in Turkey-EU relations: From eligibility to candidacy and beyond
Türkiye-AB ilşkilerinde değişen yapılar: Ehlilikten adaylığa ve ötesi
- Tez No: 147007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: pattern, association, eligibility, candidacy, membership, reform 111
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma Türkiye-AB ilişkilerinin gelişiminde gözlenen yapıları incelemektedir. Türkiye'nin Avrupa'ya doğru yaptığı yolculuk üç farklı model sergilemiştir. Türkiye-AB ilişkilerini içine alan ilk model ortaklık ilişkilerinin kurulmasından Helsinki Zirvesi'ne kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Türkiye bu süre zarfin da adaylığa ehil olarak görülmüştür. İkinci model Türkiye'nin adaylık statüsü edindiği Helsinki Zirvesi ile başlamaktadır. Üçüncü model ise Türkiye'nin AB 'ye giden yol haritasını belirlemektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin AB'ye her zamankinden daha fazla yakın olduğu savunulmaktadır. Türkiye siyasi ve ekonomik alanlarda yaptığı reformları uygulamaya devam ettirdiği taktirde, Türkiye-AB ilişkilerinde gözlemlenen iyimser havanın üyelikle sonuçlanması kaçınılmazdır. Anahtar Kelimeler model, ortaklık, ehillik, adaylık, üyelik, reform iv
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the changing patterns in the evolution of Turkey-EU relations. Turkey's long march to Europe has demonstrated three different patterns. The first pattern includes the period from the establishment of association relations to the Helsinki Summit. Turkey was confirmed to be eligible for membership in this period. The second pattern starts with the period in Helsinki Summit, in which Turkey gained a candidacy status. The third pattern determines the road-map for Turkey on the way to the EU. This thesis argues that Turkey is closer to the EU than ever. The growing optimistic atmosphere in Turkey-EU relations could culminate in membership provided that Turkey willingly continues implementing the reforms in political and economic areas.