Poland's post-cold war eastern foreign and security policy in the framework of its democratization and European integration processes
Polonya'nın Avrupa bütünleşmesi ve demokratikleşme çerçevesinde soğuk savaş sonrası dönemdeki doğu ve dış güvenlik politikası
  1. Tez No: 147013
  2. Yazar: NERGİZ ÖZKURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALFRED REİSCH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polonya, dış politika, Doğu Boyutu, bölgesel lider, NATO, Orta Avrupa. iv, Poland, foreign policy, Eastern Dimension, regional leader, the EU, NATO, Central Europe. iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, Polonya' nın geçiş sürecindeki dış ve güvenlik politikasını demokratikleşme ve Avrupa entegrasyonu süreci çerçevesinde incelemekte ve Polonya'nın bölgede artan önemine dikkat çekmektedir. Bu tezde Polonya'nın doğu belirleyenleri ile şekillenen batı odaklı politikaları, büyük güçlerin Orta ve Doğu Avrupa'daki çıkarları ve Polonya'nın bölgedeki liderlik misyonu tartışılmaktadır. İlk olarak, Avrupa entegrasyonu ve demokratikleşmeye neden olan tarihi etmenler ve gereklilikler, ikinci olarak da iç etmenler ve bunların Polonya' nm dış politikası ile olan etkileşimleri analiz edilmiştir. Son olarak doğu dış ve güvenlik politikası iki eksen etrafında incelenmiştir. Büyük güçler ve önemli batı kuruluşları batı ekseninde, Polonya'nın doğu komşuları ve bölgesel işbirlikleri ise doğu ekseninde tartışılmaktadır. Sonuç olarak, Polonya'nın şu anda batı entegrasyonunu tamamlamış demokratik bir ülke olduğu belirtilmektedir. Bütün bu analizlerin ışığında; tez, Polonya'nın Orta-doğu Avrupa ülkeleri için iyi bir model olduğunu teyit etmektedir. Dahası, Polonya'nın bölgesel lider konumunun diğer Doğu Avrupa ülkelerinin batıya entegrasyon çabalarının güçlendirilmesi için büyük güçler tarafından desteklendiği sonucunu ortaya koymaktadır. Ayrıca tez, Soğuk Savaş sonrası Polonya'nın uyguladığı İM eksenli dış politikasını analiz etmekte ve entegrasyon sürecini tamamlamış olmasına karşın halen iyi tasarlanmış bir doğu dış politikasına uluslar arası arenadaki önemini artırmak için ihtiyacı olduğu sonucunu doğrulamaktadır!
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Poland's eastern foreign and security policy in its transition period in the framework of its democratization and European integration process and emphasizes the increasing importance of Poland in the region. In this thesis, the western oriented policies of Poland as marked by Eastern determinants, the interest of big powers in the Central and Eastern Europe, and Poland's leading mission in the region are discussed. Firstly the historical motives and imperatives for European integration and democratization and, secondly, the internal dynamics and their interactions with Poland's external dynamics are analyzed. Lastly, the eastern foreign and security policy is analyzed under two axes. Big powers and important western institutions are discussed as the western axis and eastern neighbors of Poland and some regional co-operation processes are discussed as the eastern axis. As a conclusion, it is evaluated that Poland is now a democratic country and has completed its integration process to the West. Under the light of these analyzes, the thesis maintains that Poland is a good model for the CEE countries. Moreover, the thesis concludes that the position of a regional leader supported by big powers should be a guaranty of success for other Eastern European countries pursuing pro-western integration efforts. The thesis concludes also that in the post-cold war era, Poland followed a dual, two-axial foreign policy and although it completed its western integration process, Poland still needs to have a well-formulated eastern policy to increase its importance in the international arena.