Post-modern yönetim yaklaşımları: K.Maraş ve çevre illerde kamu ve özel sektör uygulamaları
Post-modern management approaches: Applications of private and public sectors in K.Maraş and cities a round
- Tez No: 147017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Post-modern yönetim yaklaşımları, kamu sektörü yöneticileri, özel sektör yöneticileri, Post modern management approaches, public sector managers, private sector managers. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Günümüzde örgütler geleneksel yapıları terk ederek post-modern yönetim yaklaşım ve süreçlerine uygun örgütsel yapıları oluşturmaya çalışmaktadırlar. Yoğun rekabet ortamı ve sürekli gelişen teknoloji, örgütleri esnek dinamik ve katılmalı bir yönetim anlayışını benimsemelerini zorunlu hale getirmektedir. Örgütler, karar merkezlerinin sadece üst kademelerde toplanması yerine, alt kademelerin de karar mekanizmalarına katıldığı, örgütte hızlı ve güvenli bir iletişimin olduğu, her kademede çalışanın gerekli bilgi ve becerilerin yanında, işi gerçekleştirme arzusuna da sahip olacakları bir örgütsel yapıyı benimsemek durumundadırlar. Bunun bir doğal sonucu olarak, ortaya çıkan post-modern yönetim yaklaşımları, örgüt çalışanlarını da derinden etkilemektedir. Bu gelişmelerin odağında“insan”ın her şeyden önemli bir varlık olarak ortaya çıkması, genel olarak eğitim ve yaşam düzeyinin yükselmiş olması, insanların bekleyişlerindeki değişmeler ve insanların yaratıcılığından daha fazla yararlanma konusundaki gelişmeler ve düşünceler post-modern yönetim yaklaşımlarının benimsenmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada Kahramanmaraş ve çevre illerde post-modern yönetim yaklaşımlarının mevcut durumunun ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, Kahramanmaraş ve çevresinde yer alan Adana, Mersin, Gaziantep ve Malatya illerinde kamu ve özel sektör yöneticilerinin post-modern yönetim yaklaşımlarına ilişkin algıları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar test edilerek, Çizelgeler halinde yorumlanmıştır. Çalışmanın giriş kısmından önceki kısmı; özet, abstract, önsöz, içindekiler, şekiller listesi ve çizelgeler listesi kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmındansonraki bölümler ise, teorik.yapı, alan ve araştırma bulguları ile sonuç kısmının yer aldığı toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, giriş yer almaktadır. İkinci bölümde, önceki çalışmalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, post-modern yönetim yaklaşımlarından, amaçlara göre yönetim, örgüt geliştirme, stres yönetimi, toplam kalite yönetimi, çatışma yönetimi, vizyon yönetimi, öğrenen örgütler, değişim yönetimi, kriz yönetimi, yaratıcılık yönetimi, zaman yönetimi, benchmarking (kıyaslama), küçülme, dış kaynaklardan yararlanma, yalın yönetim ve açık defter yönetimi yaklaşımları yer almaktadır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise Kahramanmaraş ve çevre illerde, kamu ve özel sektör yöneticilerinin post-modern yönetim yaklaşımlarına ilişkin algılarını belirlemek amacıyla alan araştırmasına yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket soruları iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik özelliklere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise on yedi yönetim yaklaşımına ilişkin sorular yer almaktadır. Elde dilen sonuçlar çizelgeler halinde verilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays organizations are trying leaving the traditional structures to apply new structures which are suitable to post modern management approaches and phases. Dense competition and.continuously progressing technology force organizations to accept dynamic and participative management approach. Organizations, instead of making decisions only in decision centers, have to accept a new structure that allows the lower management levels to participate in decision making process. As a natural result of this post modern management approaches have a deep effect on the organizational employees. Human is in the heart of this development. Factors that are the life standards and education level is higher than before, changes in the expectations of human, and efforts on more use of human creativeness made the acceptation of post modern approaches a requirement. In this study, it is aimed to find out that the current situation of post modern approaches in Kahramanmaraş and cities around. In accordance with this the idea of public and private sectors managers about post modern management approaches were searched in Kahramanmaraş and around cities which were Adana, Mersin, Gaziantep, and Malatya. The data acquired were tested and analyzed with tables. IllThe chapters before introduction consist Summary, Abstract, Foreword, Contents, List of Tables, and List of Figures. After these parts theoretical framework and research findings with results and peculiarities are following. Introduction is in the chapter one. Literature review is in the second chapter. In the third chapter the post modern management approaches such as Management by Aim, Organizational Development, Stress Management, Total Quality Management, Conflict Management, Vision Management, Learning Organization, Change Management, Crisis Management, Creativity Management, Time Management, Benchmarking, Downsizing, Outsourcing, Lean Management and Open Book Management. The research completed in Kahramanmaraş and near cities about the perception of managers on post modern management approaches in both public and private sectors is in the final chapter. The data acquiring technique was questionnaire. The questionnaire consists two parts: in the first part demographical characteristics were searched. In the second part seventeen management approaches were searched. The findings were shown in the tables and analyzed.