Bürokratik sistem ve Tanzimat Dönemi bürokrasisinden Erken Dönem Cumhuriyet bürokrasisine intikal eden bürokratik kültür
Bureaucratic system and bureaucratic culture inherited from tanzimant Period to Early Republic era
  1. Tez No: 375831
  2. Yazar: TALHA TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi Kavramı, Bürokrasi Kuramları, Bürokratik Kültür, Tanzimat Bürokrasisi, Genç Türkler Dönemi Bürokrasisi, Erken Dönem Cumhuriyet Bürokrasisi, Theories of Bureaucracy, Bureaucratic Culture, Tanzimat Bureaucracy, Young Turks Period Bureaucracy, Early Period of the Republic Bureaucracy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çağdaş dünyanın en etkin yapılarından ve en fazla tartışılan kavramlarından biri olan bürokrasi, tarihte olduğu gibi bugün de modern ve/ya post-modern dönem sosyal bilimlerin çokça çalıştığı bir konu olmuştur. Bürokrasinin çıkışı ve sonrasında geçirdiği tarihsel süreç, sosyal bilimcilerin ve politik figürlerin bürokrasiye yaklaşımları noktasında büyük kırılmalara kaynaklık etmiştir. Türkiye ise bu kırılmalardan görece etkilenmiştir; çünkü bürokrasi kültürümüz, Osmanlı son döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına intikal ederken, birçok noktada devamlılık, bazı noktalarda da farklık arz etmiştir. Bu noktadan hareketle mevcut tez üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm tezin teorik alt yapısı mahiyetinde olup, bu bölümde bürokrasinin metodolojik ve kuramsal tanımlaması yapılarak, kavramın içeriğine dönük farklı yaklaşımlar tartışılmıştır. Bu sayede, Tanzimat döneminden Erken Dönem Cumhuriyet bürokrasisine miras bırakılan bürokratik kültürün, hangi bürokrasi tanımı ve yaklaşımı ile açıklanacağı sorusunun teorik alt yapısı oluşturulmuştur. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise, Tanzimat sonrası bürokrasisinin Erken Dönem Cumhuriyet bürokrasisini, bürokratik kültür açısından hangi noktalarda etkilediği incelenmiştir. Çalışmanın odaklandığı ve cevabını aradığı soru ise: ''Tanzimat Dönemi bürokrasisinden Erken Dönem Cumhuriyet bürokrasisine miras kalan bürokratik bir kültür var mıdır?'' şeklindedir. Çalışmadan çıkan sonuç ise: ''Tanzimat Fermanı'ndan sonra yeni baştan yapılandırılan Osmanlı-Türk Bürokrasisi ve ona ait olan örgütsel model, ideolojik tutum ve siyasetle ilişki gibi bürokratik kültür öğeleri, Erken Dönem Cumhuriyet bürokratları tarafından birçok yönüyle ya aynen ya da revize edilerek miras olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Bureaucracy, as one of the most discussed and effective concepts of contemporary world, has frequently become a contested concept in modern and post-modern social science discipline as it was in the time of history. The genesis of bureaucracy and its evolution in historical process has led a tremendous refracting among social scientists and political figures. However, Turkey has relatively been influenced from this fracture thanks to her deep-rooted bureaucratic culture that has been transferred from the last period of the Ottoman era to the early year of the Republic and at many points of it remained persistent while some other pinpoints have been differed. At this juncture, this thesis consists of three parts: The first part of the thesis is of theoretical background in which methodological analyses of bureaucracy are made and different approaches towards the content of the concepts are discussed. In this way, it has been established a theoretical scaffold of the question that asks which bureaucratic definition and approaches are fit in explaining bequeathed bureaucratic culture from Tanzimat period to the Early Republic era. In the second and third sections, the thesis has examined the effects of post-Tanzimat periods bureaucracy on the Early Period of the Republic regarding points of bureaucratic culture. The study that is focused and seeks to answer of this question:“Is there a bureaucratic culture bequeathed from Tanzimat period bureaucracy to the Early Period of the Republic bureaucracy?”The outcome which was concluded from this research is: Restructured Ottoman-Turkish bureaucracy after Tanzimat Edict and organizational models that belong to it, ideological attitudes and relationship with politics as such bureaucratic cultural units are inherited by Early Period of the Republic bureaucrats either as wholly or revised version.