452 numaralı Elbistan Şer'iye Sicilleri H. 1284-1288 / M. 1868-1871 değerlendirme ve transkripsiyon
Elbistan Şer'iye Registers numbered 452, the assesment and transcription
- Tez No: 147016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Mahkeme, Elbistan, Osmanlı, Tereke, Şer'iye Sicili, Vekalet. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
İnsanlarla alakalı bütün hukuki olayları, kadıların verdikleri karar suretlerini, hüccetleri ve yargıyı ilgilendiren çeşitli yazılı kağıtları ihtiva eden defterlere Şer' iye Sicili denir. Bu araştırmada, Osmanlı Devleti 'nde uygulanan hukuk ve adliye teşkilatının fonksiyonları hakkında bilgi verilmiştir. Şer'iye Sicillerinin genel özellikleri ve tarihimizdeki öneminden bahsedilmiştir. Tez konumuz olan Elbistan 452 numaralı Şer'iye Sicili Defteri toplam 395 sayfadır. 1- 100. sayfa aralan çalışılmıştır. Defter H.1284-1285 / M.1867-1868 yıllarına aittir. Defterde yer alan konular; İ'lam, tereke, alım satım, aile hukuku, vakfiye, vasi ve vekil tayinlerini içermektedir. Araştırmacılara kolaylık sağlamak amacıyla belgelerin özetleri çıkarılıp, daha sonra metin transkripsiyonu verilmiştir. Değerlendirme kısmında ise çalışmamız sırasında elde ettiğimiz sonuçları ele alarak, 19. yy.ın ikinci yarısında Elbistan'ın iktisadi, idari ve sosyal yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Elbistan, 19. yy.ın ikinci yarısında Halep Vilayeti'nin Maraş Sancağı'na bağlı bir kaza idi. Halk tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraşıyordu. Burada yaşayan müslim ve gayri müslim halk arasındaki ilişkiler çok iyi idi. Defterdeki yazı çeşidi hakkında bilgi vermek amacıyla ekler bölümünde belgelerden örnek birkaç fotokopi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Seriye Register is a kind of written document consisting of lawsuit papers that muslim judges decide all lawfull events about people. In this study information has been given about the law applied in the Ottoman Empire and the functions of the Justice Organization. The general characteristics of Seriye Register and the importance of them in our history have been told. Elbistan Seriye Register numbered 452 that is my thesis subject is 395 pages in total. The pages between 1-100 have been studied. The lawsuit paper belongs to the dates 1284-1285 müslim era / 1867-1868 christian era. The topics which are in the lawsuit paper consist of judical decree, heritage, trade, family law, deed of thrust, trustee and appoinment of representative. With the aim of providing easiness to the researchers the documents have been summarized and then the text transcription has been given. In my assessment part, information has been given about the economic, administrative and social structure of Elbistan in the second half of the 19th. century by considering the results of my study. Elbistan was a town depended upon the Maraş Sancak of Halep Province in the second term of the 19th. century. During that time people were doing business, animal husbandry and agribusiness. The relationship between muslims and non-muslims who live in here, were very good. To give information about the writing forms in the lawsuit paper, a few copies have been presented in the appendix of the lawsuit paper as an example from the documents. Keywords :Judge, Court, Elbistan, Ottoman, Inheritance, Judgement Register, Proxy. V