Ortaöğretim coğrafya öğretmenleri ve öğrencilerinin coğrafya öğretiminin genel amaçlarına ulaşma düzeyinin belirlenmesi
Determination of secondary education geography teacher' and students' achievement level of geography education's general objectives
- Tez No: 147054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZLI SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orta Öğretim, Coğrafya Öğretimi, Müfredat programı, Genel Amaçlar, Ulaşma düzeyi vm, Secondary Education, Geography Education, Curriculum, General Objectives, Level of Achievement DC
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
02.Özet Orta öğretim Coğrafya derslerinin genel amaçlarının istenilen düzeyde gerçekleşmediği düşünülmüştür. Bu sebeble orta öğretim coğrafya öğretmenlerinin ve öğrencilerinin coğrafya öğretiminin genel amaçlarına ulaşma düzeyinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada hem nitel hem de nicel araştırma modeli kullanılırken, araştırma yöntemi olarak survey (tarama), araştırma tekniği olarakta anket ve mülakat kullanılmıştır. Araştırma 2003-2004 eğitim-öğretim yılı Trabzon ilinin bütün orta öğretim kurumlarım kapsamaktadır. Bunun için, Trabzon ili, ilçesi ve beldesinde görev yapan 29 öğretmene anket uygulanırken, yine bu okullarda okuyan 363 öğrenciye de anket uygulanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin 10'nu ile bizzat yüzyüze görüşülerek yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Araştırmada öğretmen ve öğrenci anketinden elde edilen veriler ışığında; orta öğretim coğrafya öğretmenlerinin coğrafya öğretiminin genel amaçlarına ulaştıklarım düşündükleri tespit edilirken, öğrencilerin genel amaçların özellikle psiko-motor amaçlarından; plan, kroki ve harita çizme, grafik, tablo, diyagramdan yararlanma ve yorumlama becerisini yeterince kazanamadıklarını düşündükleri tespit edilmiştir. Öğretmen mülakatından elde edilen bulgularla özellikle 9. sınıf coğrafya ders saatinin az olduğu, coğrafya müfredatına göre ÖSS'nin değiştirilmesi ve öğrencilerdeki okuma alışkanlıklarının geliştirilmesi gibi görüşler tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda coğrafya öğretiminin genel amaçlarına yüksek seviyede ulaşılabilmesi için bazı tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
03. Summary It is thought that general objectives of secondary education's geography lectures are not realized in required level. For this reson, It is aimed to determine the realization level of secondary education geography teachers and stundents to the geography education's general objectives. In this research both qualitative and quantitative research models are used. Survey is used as research method, and questionarie and interview are used as research technique. The research comprises entire secondary education society of Trabzon in 2003-2004 education year. In order to realize this, a questionarie is applied to 29 teachers and 363 students in the schools of Trabzon and its districts. In additon, serni-staictured inquirie is applied to 10 of the teachers by discussing face to face individually. In the light of the results of the questionarie applied to the teachers and students; it is determined that secondary education geography teachers think they achieved to the general objectives of geography education and the students think that they did not acquire the ability of benefit from and interpret graphics, table, diagram and drawing plan, sketch and map which are the psychomotor objectives of the general objectives. It is determined from the findings of teacher interviews mat, geography lecture hours is not enough especially in 9. class, OSS should be modified according to the curriculum and student's reading habit should be developed. At the end of me research, some recommendations are presented to achieve the general objectives of geography education in higher level.