Lise öğrencilerinin, coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerine yönelik görüşleri
Opinions of students about body language of their geography teachers
- Tez No: 381556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden dili, coğrafya öğretmeni, lise öğrencileri, Body language, geography teacher, high school students
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Coğrafya biliminin ana temasını oluşturan unsurlardan birisi ve en önemlisi insandır. Sınıf ortamında öğrenciye bilgiyi aktarırken materyallerin yanında öğrenmeyi büyük ölçüde etkileyen öğretmenin davranışı ve bunu kullanma şekli de önemlidir. Çünkü coğrafyanın sözel aktarıma dayalı kısmı da ağırlıkta olduğundan beden dili/sözsüz iletişim öğeleri içerik aktarmada önemli bir görev üstlenmektedir. Bilgiyi öğrenciye doğru ve anlamlı aktarmada öğretmenin rolü büyük önem taşır. Materyallere destek olarak bedenimizi de anlatıma kattığımızda aslında bedenimiz öğrenciyle iletişime geçer ve öğretimde zaman emek kaybı önlenmiş olur. Bu kapsamda çalışmamızın ana temasını coğrafya öğretmenlerinin beden dili oluşturacaktır. Coğrafya dersi öğretiminde beden dilinin önemi üzerinde akademik anlamda ciddi çalışmalar yapılmamıştır. Kişisel gelişim kitapları dışında ve coğrafya bilimi ile ilgili yazılan kitapların sadece bir kısmında bu konuya yer verilmiştir. Araştırmanın bu alanda yapılacak diğer çalışmalara destek olması umulmaktadır. Araştırma, Yozgat/Sorgun Anadolu imam hatip lisesi ve Anadolu öğretmen liselerinde öğrenim gören 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Coğrafya öğretmenlerinin beden dilini kullanmalarının öğrenci görüşüne göre değerlendirilmesi araştırılmıştır. Araştırma yöntemi olarak, tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak anketten yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin, coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerini kullanmasını olumlu buldukları görülmüştür. Kız ve erkek öğrenciler arasında öğretmenlerinin beden diline yönelik görüşlerinde Cinsiyeti erkek olan öğrencilerin coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerine yönelik görüşleri cinsiyeti kız olan öğrencilerin coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerine yönelik görüşlerine göre daha olumlu bulunmuştur. Coğrafya öğrencilerinin okudukları sınıf düzeylerinin, coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerine yönelik görüşleri arasında anlamlı bir farklılığa sebep olmamıştır. Anadolu öğretmen lisesinde okuyan öğrenciler ile genel lisede okuyan öğrencilerin coğrafya öğretmenlerinin beden dili hareketlerine yönelik görüşleri arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human is the one of the key elements that forms main theme of geography science. Also in the class atmosphere, when teachers transfer knowledge, teachers' behaviours that has influence on education and method of using that behaviours are important as well as materials. Geography' big part depends on verbal transfer, so body language and nonverbal communication have a significant role to transfer content. This means teachers have a significant role to transfer the information truthfully and meaningfully. When teachers support their content with body language in addition to the materials, actually body communicate with students, then wasting of time and effort will have been prevented. In this context, main theme of this studying is consisted of geography teachers' body language. There has been no seriously academic studying about importance of body language while teaching geography. Except from self-help books and just a little part of books about geography, this topic has not been mentioned. This studying is hoped to support others that will be done. This studying includes 9th, 10th, 11th and 12th grade students that study in Yozgat/Sorgun Anatolian imam hatip (religious) high school and Anatolian teacher training high schools. What students' opinion is about teachers' using body language was researched. Scanning method was used as research techniques. Survey was used as collection technique. According to the results of that studying, students approve geography teachers' using body language. Also, opinions, that is about body language of geography teachers, of students whose gender is male were observed more positive than opinions of the students whose gender is female. And, the level of students who study geography doesn't cause significant discrepancy about geography teacher's attitude for their body language and movement. Important differences were observed between students from Anatolian teacher high school and general high school about their attitude towards to act of body language of geography teachers.