Gelenekselin ev eksenli üretimin yeniden şekillenmesindeki rolü: İstanbul, Pendik, Kavakpınar örneği
The constructive role of traditional to the home-based working: İstanbul, Pendik Kavakpınar example
- Tez No: 147275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ ERGİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ev eksenli çalışma, parça başı iş, enformel sektör, dayanışma ve rekabet, geleneksel ilişkiler, aracılık kurumu, Home-based work, informal sector, solidarity and struggle, traditional relations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, ev eksenli çalışmanın kadınlar arasında nasıl örgütlendiğini ve ev eksenli üretimin kadınların kendi emekleri, sosyal çevreleri, hane fertleri ile kurduğu ilişkileri nasıl değiştirip dönüştürdüğünü anlamaya çalışmaktadır. Ve ayrıca ev eksenli üretim sürecinin geleneksel ilişkiler ekseninde nasıl örgütlendiğini ve geleneksel ilişkilerin ev eksenli üretim sürecinde nasıl yeniden örgütlendiğini anlamaya çalışarak ev eksenli üretimin sürecinde ortaya çıkan değişimi analiz etmeye çalışmaktadır. Ev eksenli üretim, üzerinden örgütlendiği geleneksel ilişkileri yeniden şekillendirmekte ve bu süreçte yeniden şekillenen dayanışma ve gerilim dinamikleri ev eksenli üretimi yeniden örgütlemektedir. Bu nedenden ev eksenli üretim sürecinde yeniden şekillenen ilişkiler dayanışma ve gerilim dinamikler ekseninde yorumlanmıştır. Araştırmanın yöntemi aktif katılımcı yöntemdir. Araştırmanın verileri gönüllü kişilerle yapılan mülakatlara ve alanda yapılan gözlemlere dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY This thesis aims at studying women home-based workers. It has three main research questions, organisation of the home-based work and finding channels of it, attitudes of women towards their job a labour, and constructive and destructive influence of work to the social role and situation of women in the community and society. These are main titles of the study and I looked at the expected relations between them. In addition, this thesis aims to reinterpret solidarity and struggle dynamics among the women home-based worker. And how does the home based work reconstructed to the traditional relation? The method of this research is the active participatory method. Interviewees were determined by the criteria of self-expression and voluntary participation and I was applied direct participant observation in the field.