Kadın emeğinin görünmezliği çerçevesinde ev-eksenli çalışan kadın emeği:İzmir Muhittin Erener Mahallesi örneği
Home-based working women within the framework of women's invisibility: The Turkish case
  1. Tez No: 393673
  2. Yazar: ÖZLEM POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÖZLEM TEZCEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Kapitalizm, Enformel Ekonomi, Ataerkillik, Ev-Eksenli Çalışma, İzmir, Global Capitalism, InformalSector, Patriarchy, Home-BasedWork, Izmir
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
1970'lerde kapitalist sistemin yaşadığı kriz ile üretim ve yeniden üretim süreçlerinde yeni yapısal gereksinimler ortaya çıkmıştır. Oluşan bu yeni koşullar küreselleşmenin de etkisi ile birçok sermayenin üretim şekillerini enformelleştirmiştir, özellikle sosyal ilişkilerinin tarihsel kültür dinamikleri ataerkil yapıdan oluşan toplumlarda enformelleşen üretim süreçleri küreselleşmenin de etkisiyle, sermayeler arasındaki rekabet düzeyini hızla arttırmıştır. Yaşanılan bu krizin ve sermaye birikiminin yeni gereksinimleri sonucunda, kapitalizm kadın ve erkek arasındaki geleneksel ataerkil kültür ilişkilerine müdahale ederek üretim alanında birlikte hareket etmiş ve bu durumu yeni bir üretim ilişkisine dönüştürmüştür. Bu noktada geleneksel yapı bağlamında kadınlar tarafından erkeklere uygulanan geleneksel itaat ve bu bağlam da kadının ezilmişliği sermayedarlar/firmalar tarafından da sömürülmüştür. Üretimin küreselleşmesi bağlamında üretim süreçlerinin enformelleşmesi ile küresel ağlara sahip firmaların taşeron firmalar ile yaptığı sözleşmeler neticesinde kadınlar artık ev içinde de daha fazla ve acımasızca sömürülmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, düşük gelirli aileler arasında kadınlar tarafından ev-eksenli üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi son derece yaygındır. Bu çalışmada da, kapitalizm ve ataerkillik arasındaki ilişkinin değişen dinamikleri doğrultusunda ev-eksenli çalışan kadınların üretim ve yeniden üretim süreçlerinde gerçekleştirdikleri üretim faaliyetleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The crisis of the capitalist system during the 1970s has created new structural requirements for the maintenance of social production and reproduction processes in the very first place. These new structural requirements were concretized via further internationalization of various capitals which is also called globalization, Informalization of working processes, increasing level of competition among capitals which reflects to the further disintegration of production processes, intensification of unequal relationships between women and men in the production and reproduction processes via changing historical dynamics of patriarchal cultural/social relationships significantly. As a result of this crisis and the new requirements of capital accumulation, capitalism has interfered into the traditional patriarchal cultural relationships between women and men and transformed this relationship into a kind of market-friendly structure. At this point, the traditional subordination and oppression of women by men inside the house has been manipulated by capitals /firms. Global networks of production, sub-contracting agreements among firms and Informalization of production processes has necessitate the exploitation and further oppression of women at home. Especially, in developing countries, among the low income families, home-based production activities have been undertaken by women commonly. In this paper, the production and reproduction activities of home-based working women have been investigated profoundly with regard to the changing dynamics of the relationship between capitalism and patriarchy.