The EU-NATO relations in the post-cold war European security: Cohabitation or separation?
Soğuk savaş sonrası Avrupa güvenliğinde AB-NATO ilişkisi: Birlikte varolma veya ayrılma?
- Tez No: 147581
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AGSK, BAB, NATO, AGSP, Avrupa Savunması, Berlin Artı. vı, ESDI, WEU, NATO, ESDP, European Defence, Berlin Plus. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tezin amacı, AGSP'ye özel bir referans vererek AB'nin NATO'ya karşı otonom bir savunma oluşturma arayışının analiz edilmesidir. Temel araştırma sorusu AB ve NATO arasında ne tür bir ilişki var olduğudur. Buna uygun olarak, bu çalışmanın temel düşüncesi, AB, AGSP aracılığıyla otonomi kazanma isteğinin Avrupa Güvenliği'nde NATO'nun birincil rolünü tehdit edecek durumda olmadığıdır.Bu çerçevede, ilk olarak Soğuk Savaş'm mirası ve AGSK'dan AGSP'ye geçiş tartışılmıştır. İkinci olarak, AB-NATO ilişkisinin siyasi yönü, ana aktörlerin AB-NATO ilişkisi ile ilgili görüşlerine değinilerek ele alınmıştır. AB-NATO ilişkisinin gelişmesinin önündeki temel engeller üçüncü bölümdeincelenmiştir. Son bölüm ise AB-NATO ilişkisinde 1 1 Eylül sonrası dönemde AB-NATO ilişkisindeki gelişmelere ayrılmıştır. Bu tez çalışması sürekli olarak gelişen AB-NATO ilişkisinin AB ve NATO'nun birbirinden ayrılacağı veya birarada varolmaya devam edeceğisorusuna net bir cevap verilebilmesi için yeterli delil sağlamadığı, ancak AB ve NATO'nun bir arada varolma ve birbirleriyle uyumlu ve birbirlerini tamamlayıcı şekilde çalışmak için gayret göstermeleri gerektiği önerisiyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı June 2004, 175 pages This thesis aims at analyzing the EU's quest for autonomous defence vis-a- vis NATO with a special reference to the ESDP. The major research question asked is what kind of relationship exists between the EU and NATO. Accordingly, the argument is that the EU's desire to gain autonomy through the ESDP is unlikely to pose a threat to the primacy of NATO in European Security. In this framework, firstly, the legacy of the Cold War and transition from the ESDI to the ESDP are discussed. Secondly, the political aspect of the EU-NATO relations is addressed by touching upon the views of major powers in the EU-NATO relations. The main obstacles for the development of the EU-NATO relations are explored in the third part. The last part is allocated to the recent developments in the EU-NATO relations within the post September 1 1 context. This thesis is concluded by suggesting that although the evolving nature of the EU-NATO relations does not provide sufficient iiievidence for giving a clear answer to whether the EU and NATO cohabitate or separate, the EU and NATO should strive for cohabitating and working together in a complementary and harmonious way.