Towards an international or supranational electricity market? British and Turkish cases
Uluslararası mı yoksa uluslarüstü mü elektrik piyasasına doğru? İngiltere ve Türkiye örnekleri
  1. Tez No: 147593
  2. Yazar: ZEYNEP ANAKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTINIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Elektrik İç Pazarı, Avrupa Birliği, İngiltere, Türkiye VU, Energy Policy, Internal Electricity Market, European Union, United Kingdom, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez Avrupa Birliğinde tek bir elektrik piyasasının var olup olmadığı sorusuna cevap vermeye çalışmaktadır. Piyasa entegrasyonu açısından daha başka adımlar atılmış ise de, bu çalışma tek bir elektrik piyasasından bahsetmenin hala mümkün olmadığını göstermektedir. AB 'de tek bir elektrik piyasası oluşturma girişimleri enerji alanındaki bu hayati konuda uluslarüstü ve ulusal düzeyde karar alma süreçleri arasındaki gerilimleri ortaya koymaktadır. Devletler bu alanı kendi ekonomik ve güvenlik çıkarları açısından hayati saydıklarından, enerji politikası oluşturmadaki egemenliklerini devretmekte isteksiz olmuşlardır. Bu çalışma, 'intergovernmental' yaklaşımın yine de üye devletlerin bu bağlamdaki isteksizliğini daha iyi açıkladığı tezini savunmaktadır. Tez kapsamında, İngiltere ve Türkiye olmak üzere iki örnek çalışma yer almaktadır. İngiltere'deki durum, bu ülkenin AB elektrik direktiflerini benimsemekte diğer üye devletlerin en başında yer almakla birlikte, kendi sektörü üzerindeki kontrol hakkını uluslarüstü makamlara devretmeye yine de direnç gösterdiğini örneklerle ortaya koymaktadır. Keza, İngiltere'deki durum, liberalleşme sürecinin bazı olumsuz sonuçlarının bulunduğunu da göstermektedir. Türkiye etüdü ise, iki devlet arasında kanun ve yönetmelikler, kurumsal yetenekler ve iç piyasa koşullan yönünden büyük farklar olması nedeniyle, yeniden yapılanma sürecinde viİngiltere modelinin Türkiye için uygun olmadığının kanıtı olacaktır. Bu tez Türkiye'nin üye devletlerden pek çoğunun kendi karar alma haklarını uluslarüstü makamlara devretmekten kaçındığı stratejik açıdan önemli bir alanda politikalar geliştirirken, AB üyeliği uğruna kendi koşullarını gözardı etmemesi gerektiği yönünde öneri getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to answer the question of whether there is a single electricity market in the European Union. Although some further steps were taken in terms of market integration, this study shows that it is still not possible to talk about a single electricity market. The attempts to create a single electricity market demonstrate the tensions between supranational and national decision making in a vital issue area of energy. States have been reluctant to transfer their sovereignty in energy policy making as they deemed this area vital to their economic and security interests. This study argues that intergovernmental premises, still explain the reluctance of the member states in this context better. The thesis incorporates two case studies; United Kingdom and Turkey. The first case illustrates that though UK is at the forefront of the other member states in adopting the EU electricity directives, it has still resisted transferring its right of control over its sector to the supranational authorities. Also, the British Case shows that the liberalisation process has some negative consequences. Turkish case will be an evidence for that the model of UK is not appropriate for Turkey in the restructuring process due to the differences between the two states in terms of laws and regulations, institutional capabilities and domestic market conditions. This thesis proposes that Turkey shouldn't disregard its ivconditions for the sake of EU membership while developing policies in a strategically important area where member states abstain from devolving their rights to the supranational authorities.