Effects of visual, verbal, visual+verbal feedback on learning of dribbling and lay up skill
İşitsel, görsel+işitsel ve görsel geri bildirimin top sürme ve turnike becerilerinin öğrenimine etkisi
- Tez No: 147595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beceri Öğrenimi, Basketbol, Videolu Geri Bildirim, Canlı Geri Bildirim, Skill Learning, Basketball, Videotape Feedback, Verbal Feedback m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı geribildirim yöntemlerinin basketbolda beceri öğrenilmesini nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bu doğrultuda basketbola özgü iki beceri belirlenmiş ve katılımcılar rasgele guruplanarak geri bildirim guruplarına atanmışlardır. Öncelikle deneklerin basketbolda top sürme (dribbling) ve turnike becerileri birinci günde yapılan ön testle belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü, dördüncü ve beşinci günlerde top sürme ve turnike becerisini 15 defa tekrarlamışlar ve her 5 denemeden sonra geri bildirim almışlardır. Çalışmanın sekizinci gününde deneklere 5 tekrarlı son hatırlatma testi uygulanmıştır. Deneklerin görsel, görsel + sözel, sözel gruplardaki ön test ve son test farkları ANOVA ile hesaplanmıştır.Sonuç olarak hatırlama testinde görsel + sözel geri bildirim grubunundaki kalıcılık, sadece görsel ve sadece sözel geri bildirm gruplarından ve diğer taraftan, sözel geri bildirim grubu göresl geri bildirim gruplarından anlamlı olarak daha yüksek olmuştur. ivGrupların ön test ve son test toplam farkllanna bakıldığında görsel + sözel grubu en yüksek gelişmeyi ve sadece görsel geri bildirim ise en az gelişmeyi sağladığı bulunmuştur. Bu veriler ışığı altında çalışmaya katılan başlangıç seviyesindeki top sürme ve turnike sözel geri bildirim ile daha kalıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine how different feedback conditions effect the skill learning in basketball. Two task were selected and participants were randomly grouped and assigned to the verbal, visual + verbal, and visual feedback groups. In task one, a continuos skill of basketball, dribbling and in task two a discrete skill of basketball lay up skill were used. Two experts evaluated performances of the participants. In the study first a pre test applied to the subjects to form the groups than a day later subjects performed both task 15 times (5 trails in 3 sets) and get relevant feedback after every 5 trails for three consequent days. 72 hours later a retention test was applied to the subjects to test learning. A 3 x 2 (Group x Condition) ANOVA was used to calculate the differences between the groups in the pre test and post test conditions. The results indicated no significant difference between the groups for the two skills in the pre test but the post-test results indicated significant difference among the verbal to visual + verbal iigroup, visual to visual + verbal group and verbal and visual group. The total difference scores of the groups were also significant where visual + verbal condition indicated the highest improvement whereas the visual condition indicated the least improvement in the two selected basketball skills. The study indicated that the verbal feedback for novice group caused better improvement and retention of the dribbling and lay-up basketball skills compared to the visual feedback group.