Socio-spatial dimensions of urban crime: Ankara case
Kentsel suçun sosyo-mekansal boyutları: Ankara örneği
  1. Tez No: 147612
  2. Yazar: HASAN BELYA HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Suç, Mekansal Ayrım, Toplumsal Dışlama, Gecekondu vıı, Urban Crime, Spatial Segregation, Social Exclusion, Squatter Settlement
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tezin ana amacı, kentsel suç sorununu ve bu sorunun kentlerdeki düşük gelir gruplarıyla ilişkisini Ankara'nın yoksul mahallelerinden biri olan Hıdırlıktepe'de yürütülen araştırma üzerine yoğunlaşarak değerlendirmektir. Kentsel suça dair egemen anlayış içerisinde iki ana sav bulunmakta olup, bunlara göre kentsel suç kısmen kentleşmenin bir sonucu olup, kentsel suçun başlıca aktörleri kentlerin durumu en kötü mahallelerinde yaşamakta olan yoksul topluluklardır. Tez bu iki varsayıma, kentleşmenin kendisinin artan suç oranlarının sorumlusu olarak görülemeyeceğini, ayrıca yoksul toplulukların kentsel suçun başlıca kaynağı olduğunu öne sürmenin de haksız bir değerlendirme olduğunu savunarak karşı çıkmaktadır. Tezde ayrıca bu önyargılara karşı, aynı algılamanın düşük gelir gruplarına karşı daha geniş bir yalıtım politikasının parçası olarak kullanıldığı, toplumsal, aynı zamanda ekonomik yalıtım ve dışlamanın da kentsel alanların yoksul mahallelerinde artmakta olan suç oranlarına önemli katkıları olduğu visavunulmaktadır. Ankara'nın en yoksul kesimlerinin yaşadığı mahallelerden biri olan Hıdırlıktepe'de yapılan araştırmanın bulguları da bu savlan desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to evaluate the question of urban crime and its relationship with the lower income groups in the cities by concentrating in the case study conducted in one of the deprived neighbourhoods of Ankara, namely Hıdırlıktepe. ha the dominant conception on urban crime, there are two main assumptions; urban crime is partly an outcome of urbanization itself and the main actors of urban crime are deprived communities those living in the most deteriorated neighborhoods of the cities. The thesis challenges both assumptions by arguing that urbanization itself could not be accounted for the rising crime rates and it is unwarranted to argue that deprived communities are the main source of urban crime. Against this bias, in this thesis it is argued that the very same perception is used as a part of wider policy of isolation towards the lower income groups, and this social as well as the economic isolation and exclusion has important contributions to the rising crime rates in the deprived neighborhoods in urban areas. The findings of the case study conducted in Hıdırlıktepe,. one of the neighborhoods where themost deprived communities of Ankara live, support these arguments.