Bankacılık sisteminde risk kavramı, mevduat bankalarında sürdürülebilirlik raporlaması uygulamaları
Risk concept in the banking system, sustainability reporting applications in deposit banks
- Tez No: 558930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR TARAKCIOĞLU ALTINAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk kavramı, kırılganlık, bankacılık sistemi, sürdürülebilirlik raporlaması, entegre raporlama, Conceptional framework of risk, fragility, banking system, sustainability reporting, integrated reporting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Finans piyasalarında bankaların önemi ciddi bir yere sahiptir. Bankalar sadece fon fazlalığını toplayarak fon talebinde bulunanlara aracılık etmekten ziyade, tasarruf ve yatırımlar arasındaki dengeyi de gözetmektedirler. Banka fonksiyonlarının güçlü olması hem hissedarlar hem paydaşlar hem de ülke ekonomisi ve sanayileşmeye büyük katkı sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında da bankacılığın gelişmesi ve büyümesi ülke açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bankalar fon transferini sağlamanın yanı sıra para ve maliye politikalarında, kaydî para yaratmada, gelir ve servet dağılımını şekillendirmemde de görev üstlenmektedirler. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, Türk bankacılık sektörünün doğuşu ve tarihsel gelişimine, literatürdeki tanım, görev ve türlerine yer verildikten sonra kısaca kamu sermayeli bankalara değinilmiştir. İkinci bölümde ise; bankacılık sektöründe artan yoğunlaşmanın etkisi ile ortaya çıkan finansal kırılganlık kavramına, kırılganlığın bir sonraki aşaması olarak değerlendirebileceğimiz risk kavramının, doğuşu, tanımı, özellikleri ve yönetimine, yine bunlara bağlı olarak ortaya çıkan kriz karamı, çeşitleri ve Türkiye'de yaşanan krizler ele alınmıştır. Üçüncü bölüme gelindiğinde, bankaların kaynak yaratma ve yurtdışından sağlanan kredilere değinilmiştir. Son bölümde ise, sürdürülebilirlik raporlaması ele alınarak sürdürülebilir kalkınmanın tarihçesine, literatürdeki anlamına, unsurlarına değinilmiş, daha sonra entegre raporlama kavramının tanımı yapılarak ortaya çıkış sebepleri dikkate alınmıştır. Türkiye'deki kamu bankalarının sürdürülebilirlik raporları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of banks in financial markets has a significant place. Banks are not only seek funding by collecting surplus funds, but monitor the balance between savings and investments. The strength of the Bank's functions contributes to both shareholders and stakeholders greatly, as well as to the country's economy and industrialization. From this point of view, the development and growth of banking is of great importance for the country. In addition to providing funds, banks are also responsible for shaping money and fiscal policies, creating money and shaping income and wealth distribution. In the first part of the thesis consisting of four chapters, the introduction and the historical development of the Turkish banking sector, the definition, tasks and types in the literature are given and the banks with public capital are mentioned briefly. In the second part; banking sector on the financial fragility concept associated with the effect of increasing concentration of assessed can risk concept as the next stage of fragility, rebirth, definition, characteristics and management, again my black crises are caused by these types and the crises in Turkey were discussed. In the third chapter, banks' resources creation and loans from abroad are mentioned. In the last chapter, the sustainability reporting is taken into consideration and the history of sustainable development, its meaning in the literature and its elements are mentioned.