Bağımsızlıktan sonra Tacikistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış siyaset, ekonomik güçlendirme ve gelişmeye yönelik ilişkiler
After independence, the Republic of Turkey between the Republic of Tajikistan foreign policy, economic empowerment and developmental relations
- Tez No: 331231
- Danışmanlar: PROF. DR. Haydar ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tacikistan, Bölgesel İstikrar, Türkî Cumhuriyetler, Tacikistan İç Savaşı, Tajikistan, Regional Stability, Turkic Republics, Tajik Civil War
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezde Sovyetler Birliğinin dağılmasını izleyen dönemde Türkiye ile Tacikistan arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. İki ülke ilişkileri, 1991-1995 yılları arasında Tacikistan'ın Türkiye ile ilişkileri, ekonomik koşullarının olumsuzluğu, Tacik İç Savaşı ve bu ülkenin İranve Rusya ile olan yakın ilişkisi nedeniyle kısıtlı kalmıştır. 1996-2004-2010 arası dönemde ise iki ülke ilişkileri Tacikistan'ın Orta Asya coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olduğunun Türkiye tarafından daha iyi anlaşılması, Tacik İç Savaşının önemli bir siyasal uzlaşı ile sonuçlanması ve Tacikistan'ın bölgesel istikrar için vazgeçilmezliği gibi etkenler nedeniyle gelişmiştir. Türkiye-Tacikistan ilişkilerinde bugün gelinen nokta değerlendirildiğinde, bağımsızlığın hemen ardından gelen ilk yıllara oranla ilerleme olduğu, fakat bu ilerlemenin henüz istenen düzeyde gerçekleşmediği sonucuna varmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the relations between Turkey and Tajikistan in the aftermath of the dissolution of the Soviet Union. The relations between these two countries remained rather limited in the period of1991-1995because Tajikistan was not Turkic, faced negative economic conditions, went through a civil war, and had closer ties with Iran and Russia. Between 1996, 2004and 2010, however, these relations improved as Turkey better realized the fact that Tajikistan was both an inseparable part of Central Asian geography and critical for regional stability. Furthermore, in this period, Tajik Civil War ended with an important political reconciliation. It is concluded that although there has been a relative improvement in Turkish-Tajik relations since Tajikistan's independence, it has not yet reached to a satisfactory level.