German ideas and expectations on expansion in the near east
Almanya'nın yakın doğu'ya yayılışı üstüne düşünceler ve beklentiler
- Tez No: 147643
- Danışmanlar: PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Alman emperyalizmi, Yakın Doğu, Bağdat demiryolu, Doğu Sorunu, pan-Islamizm, Orta Avrupa, German imperialism, Near East, Baghdad Railway, pan-Islamism, Central Europe. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
oz ALMANYA'NIN YAKIN DOĞU' YA YAYILIŞI ÜSTÜNE DÜŞÜNCELER VE BEKLENTİLER (1 890- 1915) Deren, Seçil Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Kasım 2004, 266 sayfa Bu çalışmada Yakın Doğu'yu hedefleyen Alman emperyalizminin nitelikleri incelenmiştir. Almanya'nın Yakın Doğu'ya yönelik emperyalist politikalarının ekonomik yönünü Bağdat Demiryolu Projesi, siyasal yönünğ ise pan-İslam akımının desteklenmesi oluşturmuştur. Bu çalışmada, her iki siyasette de kolonyalizm karşıtı bir söylemin hakim olduğu iddia edilmektedir. Bu iddiayı kanıtlamak amacıyla, Alman kamuoyunda en temel etki kaynaklan oldukları için Alman emperyalizminin Yakın Doğu'ya yayılmasını destekleyen yazarların eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GERMAN IDEAS AND EXPECTATIONS ON EXPANSION IN THE NEAR EAST (1890-1915) Deren, Seçil Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Raşit Kaya November 2004, 266 pages This thesis analyses the pecularities of German imperialism in the Near East. The economic aspect of German imperialist policy is reflected in the Baghdad Railway Project, and the political aspect in the German support for pan- Islamism. In this thesis, it is argued that both of these policies were dominated by an anti-colonialist discourse, which formed the distinct nature of German imperialism in the Near East. İn order to prove this argument, the works of advocates of German expansion in the Near East has been analysed as the main sourced of influence on the German public opinion.