Political economy of Labour Law in Turkey: Work, employment and international division of labour
Türkiye'de İş Hukukunun siyasal iktisadı: İş çalışma ve uluslararası iş bölümü
- Tez No: 147644
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, yapısalcılık, düzenleme yaklaşımı, uluslararası iş bölümü, hukuk sosyolojisi, Labour law, structuralism, regulation approach, international division of labour, sociology of law IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu tez Türk İş Hukukunu, bir yandan hukuksal biçimci ve pozitivist açılımlardan kaçınırken bir yandan da hukuk bilimine içkin eğilimi takip ederek norm ve hukuki olgu arasındaki kesişme noktasını (biçim ve içerik) kabul edilebilir bir biçimde tanımlamaya, iktidarın hukuki organizasyonu ile toplumsal yapılanmasını somutta birleştirebilmek problemini çözmeye çalışan, yeni bir hukuki yaklaşım üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede tez uluslararası iş bölümünde yakın dönemde meydana gelen değişikliklerle, ekseni üzerinde Türk yasal sistemin işlediği yapısal biçimler arasındaki bağlantıyı değerlendirmek amacım güder. Bu girişim hukuk alarum toplumsal hakimiyet kalıplarını güvenceye alan genel toplumsal düzenleme sürecinin bir parçası olarak ele alma girişimini içerir. Çalışma yeni kurumsallaşmayı ve iş çevrelerinin emek politikaları üzerine artan hakimiyetini de kapsamak üzere, işin ve devletin doğasındaki değişiklikler nedeniyle toplu iş hukukunun ücret ilişkilerinin istikranndaki rolünün gittikçe azaldığını iddia eder. İş hukuku alanında evrensel sözleşme özgürlüğünün 'keşfinden' sonra bireysel iş hukuku alanına giren normların düzenleyici kapasiteleri toplumsal iş bölümü alanına giren sermaye emek ilişldlerinin düzenlenmesini de kapsamaya başlamış ve göreli bir ağırlık kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the Turkish Labour Law on the basis of a new approach to legal studies that follow the internal tendency of legal science to resolve its own problem, which is that of convincingly defining the point of contact between norm and fact (form and content), materially connecting the juridical organisation of power with the social structuring of power, while avoiding both formalist and positivist deviations. Against this background, the thesis aims to assess the correlation between the recent changes in the international division of labour and the structural forms, on the axis of which the Turkish legal system functions. This endeavour includes an attempt to view law in its location as a component to a general and persistent process of social regulation that secures general patterns of social domination. This study argues that the role of the collective labour law over the stabilisation of wage relations is increasingly deteriorated by the changing nature of the state and of work, including the new institutionality and the increasing influence of business over labour politics. After the 'discovery' of the importance of the universal principle of the freedom of contract in labour law, the regulatory powers of individual labour law have extended to the realm of capital-labour relations having an impact over the social division of labour and have acquired a relative dominance.