A misconstrual of evidentialism: Alvin Plantinga and belief in god
Delillendirmeciliğin yanlış bir yorumlanışı: Alvin Plantinga ve Tanrı inancı
- Tez No: 147642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tamı, bilgi, inanç, delillendirmecilik, temellendirmecilik. vıı, God, knowledge, belief, evidentialism, foundationalism
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Tanrı inancına yönelik delillendirmeci itiraz, inanırların Tanrı'nın varlığı için yeterince delile sahip olmadıklarını, bu nedenle yetersiz delil karşısında inançlarını sürdürmeleri durumunda bilgi-bilimsel anlamda entelektüel bir sorumsuzluk sergilediklerini iddia etmektedir. Alvin Plantinga delillendirmeciliğin, rasyonellik kriterlerinin yanlış olduğunu düşündüğü klasik temellendirmecilikte ifadesini bulan bir doğma olduğunu ve bu nedenle Tanrı inancının bilgi-bilimsel değerlendirmesinde bir kenara bırakılması gerektiğini varsaymaktadır. Plantinga'ya göre, dini epistemolojilerin çoğunluğu delillendirmecilik geleneği içinde hareket etmiş olmakla Tanrı inancının bilgi-bilimsel statüsünün değerlendirmesinde yanılgıya düşmüşlerdir. Bu çalışmada Plantinga'nın varsayımı değerlendirilirken ilk önce Plantinga'nın klasik temellendirmeciliğin rasyonellik kriterlerinin yetersiz olduğu ön varsayımı açıklığa kavuşturulmak suretiyle klasik temellendirmeciliğin Plantinga'nın varsaydığı kadar sorunlu olmadığını vıgösterilmektedir. İkinci olarak ise delillendirmecilik daha geniş bir perspektifte değerlendirilerek, delillendirmeciliğin klasik temellendirmecilikten daha geniş bir kategori olduğu, Plantinga'nın Tanrı inancına dair tartışmasının yanlış bir varsayıma dayalı olduğu ve delillendirmeciliğin aslında bilgi iddiası karşısında bir“açıklık talebi”olarak hiçbir zeminde tamamen terkedilemeyeceği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MISCONSTRUAL OF EVIDENTIALISM: ALVIN PLANTINGA AND BELffiF IN GOD Aydın, Süleyman Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. David Grünberg August 2004, 183 pages The evidentialist objection to belief in God is the claim that theists do not have sufficient evidence for the existence of God, therefore are they irresponsible to continue holding their belief in God in the face of insufficient evidence. Alvin Plantinga assumes that evidentialism, being a dogma characterized by classical foundationalism which itself has a faulty picture of rationality, should be set aside altogether in the assessment of epistemic status of belief in God. Behind Plantinga' s assumption is the suggestion that the epistemic status of belief in God has been misinterpreted by philosophers, since the vast majority of religious epistemologists have remained within the evidentialist tradition. In my evaluation of Plantinga' s assumption, I undertake two tasks: First, I seek to clarify his presumption that classical foundationalism had a faulty picture of rationality: I attempt to show that the insufficiency of classical foundationalism is not as problematic as Plantinga assumes. Secondly, I analyze and evaluate evidentialism in a larger perspective to show that: (1) evidentialism is a broader category than IVclassical foundationalism, (2) evidentialism can not be put aside completely in any epistemological enterprise. I conclude that Plantinga's argument for belief in God is based on a faulty assumption, and I argue that evidentialism can best be seen to be a“demand of clarity”with regard to knowledge claims which on no grounds can legitimately be escaped altogether.