A case study on democracy and human rights education in an elementary school
İlköğretimde demokrasi ve insan hakları eğitimi üzerine bir durum çalışması
- Tez No: 147645
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ YILDIRIM, PROF.DR. FERSUN PAYKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, însan Haklan, Okul Toplumu, örtük Program, Okul Kültürü, Democracy, Human Rights, School Community, Hidden Curriculum, School Culture
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu durum çalışması demokrasi ve insan haklan eğitiminin Türkiye'de bir devlet ilköğretim okulunda nasıl yapıldığını nitel veriler ışığı altında araştırmaktadır. Çalışmaya ışık tutması ve deneyim elde etmek amacıyla, A.B.D.' de bir ilköğretim okulunda ön çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Ankara'da bir ilköğretim okulu seçilmiştir. Bu çalışmada okul toplumunu oluşturan öğretmenler, öğrenciler, veliler ve yöneticilerle demokrasi ve insan haklan eğitiminin çeşitli boyutlanna yönelik, var olan ve olması istenen konulara ilişkin, görüşmeler yapılmıştır. Araştırmaya katılım tamemen gönülülük esasına dayandınlmıştır ve bu çerçevede 6 öğretmen, 38 öğrenci, 16 veli ve bir okul yöneticisi ile görüşmeler yapılmıştır. Aynca, gözlemler ve doküman incelemeleri yoluyla demokrasi ve insan hakları eğitiminin ilköğretimin ilk kademesinde nasıl yapıldığına ilişkin derinlemesine bilgiler elde edilmiştir. Görüşme ve gözlemler ile elde edilen veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Nitel araştırma sonuçları demokrasinin sadece bir yönetim biçimi olarak değil, okul toplumunca ve okul yönetimince temel stratejiler çerçevesinde, yaşatılması ve yaşanılması gereken bir gerçeklik olduğunu ortay çıkarmıştır. Ne var ki, okulda ve evde öğrenilenler arasında temelde farklılıklar bulunduğu, dolayısıyla teori ve gerçeklik arasında okul toplumunu oluşturanlar tarafından farklılıklargörüldüğü gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, ilköğretimde demokrasi ve insan haklan öğretiminde konuyla ilgili duyuşsal alan eğitimine erken yaşlardan başlayarak önem verilmelidir. Gerçek eğitim durumları ile öğrenme yaşantılarına paralel olarak, sınıf ortamlarında öğretim yöntem ve teknikleri, kullanılan materyaller, ders kitapları ve gerekli teknolojiden yararlanılmalıdır. Bunun yanında, etkili demokrasi ve insan hakları eğitimini gerçekleştirebilmek açısından formal program yanında, yazılı olmayan ve okul kültürü ile değerlerini yansıtan örtük programın da mutlaka dikkate alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlan, demokrasi ve insan haklan eğitiminin karakter eğitimi programlanyla desteklenmesi gerekliliğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This qualitative exploratory case study focused on understanding how democracy and human rights education is carried out in a public elementary school in Turkey. A preliminary research was done in the USA in order to provide insight and experience into the study. An elementary school was chosen as a single case in Ankara. The study examined the perceptions of the school community (teachers, students, administrator and parents) related to democracy and human rights education through interviews. The participation to the study was completely based on voluntary action. Six teachers, 38 students, 16 parents and an administrator were interviewed. Observations and document analyses also enabled the researcher to find out the current instructional process concerning democracy and human rights education in different grade levels at elementary education. Content analysis was used to analyze the data. Research results revealed that democracy is not only a goal to be reached, and not just a form of government but also a concept experienced in all stages of schools. The major finding of the study was that there is a gap between what the schoolteaches as theory and the reality experienced in school and at home. All participants agreed that democracy and human rights education should start at early grades, preferably in kindergarten through establishing authentic learning environments where a variety of instructional methods, techniques, materials, textbooks and technology are employed. Besides, the school community indicated the importance of character education, school culture and values that are reflected through the hidden curriculum in schools for effective democracy and human rights education.