Locating Susurluk affair into the context of legal-political theory: A case of extra-legal activities of the modern states
Susurluk olayını hukuk-siyaset teorisi bağlamında konumlandırmak: Modern devletlerin yasal alan dışındaki faaliyetlerine bir örnek
- Tez No: 147648
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Susurluk Olayı, hukuk devleti, raison d'etat, siyasal, istisna, Susurluk Affair, the rule of law, raison d'etat, the political, exception. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Çalışma, Susurluk Olayını hukuk-siyaset teorisinde, devleti hukuksal bir kurum olarak ve siyasal bir kurum olarak kavramsallaşüran iki teorik bakış açısında nereye oturduğuna bakarak konumlandırıyor.“Susurluk Olayı”Türkiye'de bir trafik kazasıyla açığa çıkan, yasal alan dışındaki devlet faaliyetlerini ifade eden bir olaylar ve ilişkiler toplamını tanımlamaktadır. Modern devlet kamusal gücün hukuksal kullanımı varsayımı üzerine kurulmuşsa da, Susurluk Olayı benzeri yasal alan dışındaki devlet faaliyetleri örneklerine modern politik hayatta sık rastlanmaktadır. Susurluk Olayı, devleti hukuksal bir kurum olarak kavramsallaştıran Max Weber'in ve Jürgen Habermas'ın hukuk devleti teorileri, Hans Kelsen'in pozitif hukuk teorisi ile devleti siyasal bir kurum olarak kavramsallaştıran raison d'etat doktrini ve Cari Schmitf in siyasal ve egemenlik teorileri açısından tartışılmıştır. Weber'in Habermas'ın ve Kelsen'in teorik bakış açıları Susurluk Olayı'nı meşruluk kaybı olarak ya da belirli kişilerin suçları olarak yorumlanabilirken, olay raison d'etat doktrini açısından devletin korunması için gerekli faaliyetler olarak yorumlanır. Öte yandan, Schmitt'in bakış açısı devletlerin yasal alan dışı faaliyetlerini kabul etse de, Susurluk Olayı Schmittci anlamda bir istisnaya karar verme örneği olarak yorumlanamaz.
Özet (Çeviri)
The study locates Susurluk Affair into the legal-political theory, around an axis passing through two standpoints that defines the state either as a legal or as a political institution. Two words,“Susurluk Affair”refer to an accumulation of incidents and relationships that point to extra-legal activities of the state that are revealed by a traffic accident in Turkey. Susurluk Affair and similar cases of extra legal activities of the state are frequent in modern political life, although the modern state is founded on the presumption of legal use of public authority. Susurluk Affair is discussed with reference to Max Weber's and Jürgen Habermas's theories of the rule of law, and Hans Kelsen's legal positivism, both of which provide perspectives that define the state as a legal institution, and from the viewpoints of doctrine of raison d'etat and Carl Schmitt's theories of the political and sovereignty that conceptualize the state as a political institution. Susurluk Affair can be interpreted in accordance with Weber's, Habermas's and Kelsen's theoretical standpoints either as a deficiency in legitimacy or violations by certain persons, however it can be interpreted as activities for maintaining the state in the framework of the doctrine of raison d'etat. On the other hand, the Schmittian approach acknowledges extra-legal activities of the state, but Susurluk Affair cannot be interpreted as a case of deciding the exception in the Schmittian sense.