France and the search for autonomy in European security
Fransa ve Avrupa güvenliğinde özerklik arayışı
- Tez No: 147649
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Fransız dış politikası, Avrupa güvenliği, French foreign policy, European security IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez Fransız dış ve güvenlik politikasını Avrupa güvenliği açısından tasvir etmektedir. Çalışma, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki, Charles de Gaulle, Francois Mitterrand ve Jacques Chirac dönemlerindeki Fransız dış ve güvenlik politikasını içermektedir. Avrupa güvenlğinde özerklik teması tez boyunca korunmuştur. Özerklik arayışının Fransız dış ve güvenlik politikasının sabir bir hedefi olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca Fransa'nın NATO ve Avrupa Birliği gibi organizasyonları kendi amaçlarını gerçekleştirmek için mümkün oldğunca kullandığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis depicts the French security and foreign policy regarding European security. The study covers French foreign and security policy in the aftermath of the Second World War, the period of Charles de Gaulle, Francois Mitterrand and Jacques Chirac. The theme of autonomy in European security is maintained throughout the years under scrutiny. It is argued that the search for autonomy has been a constant goal of the French security and foreign policy. It is also maintained that France has a policy of employing organizations like NATO and European Union as an instrument to advance its own causes, where possible.